Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert alakítanak ki Szegeden

Örömhírek, Szögedi hírek 2012. dec. 05.

Szeged, 2012. december 5., szerda (MTI) – Háziorvosokat, iskolaorvosokat és kisebb kórházakat segítő, a magyar egészségügyben úttörő bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert alakít ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bőrgyógyászati klinikája, a Montana Tudásmenedzsment Kft. és a Dermapix Kft. – közölte Kun Éva, a Montana Kft. elnöki tanácsadója szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A szakember az uniós támogatással megvalósuló, 368 millió forintos összköltségű kutatás-fejlesztési projektet bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a matematika, az informatika és a nyelvészet eszközeit alkalmazó úgynevezett szövegbányászati módszereken alapuló rendszer célja, hogy a rendelkezésre álló szaktudást hatékonyan lehessen felhasználni a betegek minél gyorsabb gyógyulása érdekében.
Az online rendszer az SZTE bőrgyógyászati klinikájának anonimizált szöveges leleteit és felhalmozott szaktudását felhasználva a szövegelemzés, hasonlóságkeresés, mintázatfelismerés segítségével ajánlásokat, kérdéseket fogalmaz meg, akár képi segítséget is nyújt az orvosoknak, ezzel támogatva a pontos diagnózis felállítását, valamint a célirányos terápia meghatározását – közölte Kun Éva.
A szakember hangsúlyozta, a döntés továbbra is a kezelőorvos kezében marad, a rendszer segíti azonban abban, hogy a páciensnél a valóban szükséges szakorvosi vizsgálatokat végezzék el. A projekt része a magyar bőrgyógyászati szaknyelv informatikai feldolgozása is – tette hozzá a kutató.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor