Scroll To Top

„Most jer : bölcs eleink hamvait tiszteljed,
Virágot szórj rájuk! - Tettüket kövessed !” (Vedres István)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert alakítanak ki Szegeden

Örömhírek, Szögedi hírek 2012. dec. 05.

Szeged, 2012. december 5., szerda (MTI) – Háziorvosokat, iskolaorvosokat és kisebb kórházakat segítő, a magyar egészségügyben úttörő bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert alakít ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bőrgyógyászati klinikája, a Montana Tudásmenedzsment Kft. és a Dermapix Kft. – közölte Kun Éva, a Montana Kft. elnöki tanácsadója szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A szakember az uniós támogatással megvalósuló, 368 millió forintos összköltségű kutatás-fejlesztési projektet bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a matematika, az informatika és a nyelvészet eszközeit alkalmazó úgynevezett szövegbányászati módszereken alapuló rendszer célja, hogy a rendelkezésre álló szaktudást hatékonyan lehessen felhasználni a betegek minél gyorsabb gyógyulása érdekében.
Az online rendszer az SZTE bőrgyógyászati klinikájának anonimizált szöveges leleteit és felhalmozott szaktudását felhasználva a szövegelemzés, hasonlóságkeresés, mintázatfelismerés segítségével ajánlásokat, kérdéseket fogalmaz meg, akár képi segítséget is nyújt az orvosoknak, ezzel támogatva a pontos diagnózis felállítását, valamint a célirányos terápia meghatározását – közölte Kun Éva.
A szakember hangsúlyozta, a döntés továbbra is a kezelőorvos kezében marad, a rendszer segíti azonban abban, hogy a páciensnél a valóban szükséges szakorvosi vizsgálatokat végezzék el. A projekt része a magyar bőrgyógyászati szaknyelv informatikai feldolgozása is – tette hozzá a kutató.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor