Scroll To Top

A szegedi értelmiség már nem létezik!
Elnyelte a közrettegés! ... meg a köz-közöny...
Értelmiségiek elszigetelten éldegélnek ugyan,
de nem alkotnak már semmiféle közösséget...
Ha írni sem mernek, hát nekik szól ez a lap!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Botka: Szegeden nem vezetnek be új, a lakosságot terhelő helyi adókat

Szögedi hírek 2013. febr. 07.

szegedi önkormányzat nem vezet be új, a lakosságot terhelő helyi adókat – jelentette be Botka László polgármester csütörtökön .

Az idei 36,5 milliárd forintos főösszegű szegedi önkormányzati költségvetés 64 százalékát működésre, több mint egyharmadát pedig fejlesztésre fordítják – mondta a polgármester, amikor a város legnagyobb adózóinak bemutatta az önkormányzat 2013-as büdzséjének terveit.
Részben az „önkormányzatiságot leépítő kormányzati szándék” következtében jelentős csökkenés figyelhető meg, hiszen 2010-ben még 71,4 milliárd forint volt a szegedi büdzsé főösszege – fogalmazott Botka László.
Ismertetése szerint a központi költségvetésből az önkormányzatnak járó támogatás 5,1 milliárd forint lesz. Megszűnt például az önkormányzatok csaknem egy évtizede bevezetett tömegközlekedési támogatása. A szocialista politikus közölte, Tarlós István főpolgármesterrel közösen fordult a kormányhoz a tömegközlekedési támogatás rendezése érdekében.
Az önkormányzat számára átengedett központi adók és illetékek összege a korábbinak kevesebb mint tizedére, 420 millió forintra csökkent. Az állam által átvett feladatok költsége 2012-ben 7,7 milliárd forint volt, az elvont önkormányzati források nagysága ezt mintegy egymilliárd forinttal haladja meg, s az újonnan bevezetett adók további 600 millió forint terhet jelentenek a városnak – tudatta a polgármester.
Az önkormányzat 28 milliárd forintos adósságállományának várhatóan felét konszolidálja az állam, ez az idén 485 millió forinttal csökkenti a város adósságszolgálatát – mondta Botka László.
A helyi adóbevétel mintegy 10 milliárd forint lesz, 600 millió forinttal több, mint 2012-ben, ezt – a 100 millió forintnyi idegenforgalmi adót leszámítva – a helyi vállalkozások fizetik be a város kasszájába – közölte a polgármester.
A költségvetés egyensúlya érdekében az önkormányzati cégek támogatása a tavalyi 5,9 milliárd forintról a tervek szerint 5,1 milliárd forintra – a 2010-es szintre – csökken. A város rákényszerül a kulturális, közművelődési, sport- és idősügyi támogatások csökkentésére, megszűnik a polgármesteri keret, valamint az önkormányzati képviselők választókerületi és települési kerete is – mondta Botka László.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor