Scroll To Top

A kultúra várost fejleszt.
Ami Pesten a Romkocsma,
az Szegeden a Romkultúra. (V.L.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Egy 550 grammos koraszülött is egészséges gyermekké válhat

Szögedi hírek 2013. márc. 20.

A szegedi gyermekklinika koraszülött osztályán megmentett legkisebb baba mindössze 550 grammosan született, ma viszont egészséges, és úgy fejlődik, akár kortársai. A szegedi koraszülötteket most Drávucz Rita válogatott vízipólós és az A-Híd Szeged vízilabdázói segítik: elindult a Korábban Érkeztem Alapítvány első támogatásgyűjtő akciója, melyen vízilabdás relikviákra lehet licitálni március 22-ig.

Fertőzés miatt a vártnál egy hónappal korábban, mindössze 2360 grammal jött világra, és két hetet töltött inkubátorban a most egyéves László Róza, akinek édesanyja, Rádi Kata elhatározta, alapítványt hoz létre a szegedi gyermekklinika koraszülött intenzív osztályáért. Tavaly ősszel megkereste Tálosi Gyula osztályvezető egyetemi docenst, akinek szintén régi terve volt az alapítvány létrehozása, így megalakult a Korábban Érkeztem Alapítvány. A kuratóriumban szerepet vállalt Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója és Varga Zita magyar bajnok vízilabdázó is.

Évente körülbelül 200-250 babát kezelnek a szegedi koraszülött osztályon, a dél-alföldi régió legsúlyosabb állapotban lévő koraszülöttjei és újszülöttjei kerülnek ide. Az osztály közben napi gondokkal küzd, rendszeresen előfordul, hogy a nővérek és orvosok saját pénzükből vesznek pelenkát, probiotikumot, hasfájás elleni szert a babáknak, ha a szülők nem tudnak hozni.
Tálosi Gyula osztályvezető az alapítványtól azt reméli: a műszerek apróbb javításai és a beszerzések ezentúl nem tartanak hónapokig, a nővérek és orvosok pedig gond nélkül eljuthatnak fontos szakmai továbbképzésekre.
Rádi Kata álma egy koraszülött-ház, ahol fejlesztőpedagógus, gyógytornász, pszichológus és logopédus dolgozik a fejlesztésre szoruló volt koraszülöttekkel.

Az árverés-ötletre azonnal igent mondtak az A-Híd Szeged játékosai és Drávucz Rita. Mostantól egy hétig lehet licitálni a többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok tagokkal büszkélkedő csapat dedikált labdájára a delmagyar.hu-n; a játékosok egyúttal százezer forinttal támogatják a szervezet munkáját. Szívós Márton, aki a válogatottnak is tagja, saját fürdőköpenyét ajánlotta fel, Drávucz Rita szintén válogatott vízipólós pedig baseball-sapkáját és pólóját adta az árverésre.

A tárgyak kikiáltási ára 50 ezer forint. A felajánlásokat a honlapon várják március 22-én délig, az összegyűlt pénz teljes egészében a Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány számlájára kerül.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor