Scroll To Top
2021. Mag hava (Október) 26.-a - Örs, Dömötör, Armand neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

A magyar elnyomatás legfőbb oka a gyáva magyar ! (Sz.)

Szeged a halott Város

Több száz bográcsban rotyogott a hallé szombaton Szegeden

Szögedi hírek 2013. szept. 09.

Szeged, 2013. szeptember 7., szombat (MTI) – Frissen főtt hallé illata töltötte be szombaton Szeged belvárosát, ahol immár tizenhetedik alkalommal szervezték meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált.

A gasztronómiai seregszemle második napján másfél száz amatőr- és mesterszakács, családi és vállalati csapat, a politika, a közélet és a sport prominens képviselői vállalkoztak arra, hogy bemutassák halléfőző tudományukat. Az újszegedi Partfürdőn azonban ennél jóval több bográcsban rotyogott a hagyományos hallé, hiszen volt olyan induló, aki több száz embert látott vendégül.
Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál ötletgazdája szerint a finom szögedi hallé titka, hogy az alaplé elkészítéséhez többféle hal csontját, fejét használják fel. Ezeket a bográcsban szegedi zöldpaprikával, paradicsommal és makói vöröshagymával körülbelül két óráig főzik. Ha elkészült, alaposan átpasszírozzák, úgy, hogy csak a csontok maradjanak. A passzírozást ki-ki más módszerrel végzi: vannak, akik sűrűszövésű szitát, acélszűrőt használnak, mások külön erre a célra kifejlesztett tekerhető fém alkalmatosságot. Az így kapott sűrű alaplébe teszik bele a beirdalt, kifilézett halszeleteket, megfőzik és jóféle szegedi pirospaprikával ízesítik.
A Partfürdőn az egyik legnagyobb érdeklődést az SZTE Konfuciusz Intézetének bográcsa körül folyó események keltették. A kínai nyelv és kultúra megismertetésén dolgozó szakemberek egy távol-keleti szakács segítségével készítették el saját hallevüket, amely első ránézésre nem is annyira különbözött a hagyományos szögeditől. Egész kárászokból főzött alaplevet többek között pirospaprikával fűszereztek, a magyarnál kicsit hígabb levesbe pedig a tiszai recepthez hasonlóan filé került, igaz nem pontyból vagy harcsából, hanem tengeri halból.
Az ínyencek azonban nem csak a házi méretekben fortyogó hallét kóstolhatják meg. A rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított háromezer-ötszáz literes óriásbográcsában készíti el az ételt. A bogrács méretét jól jellemzi, hogy egyszeri megtöltéséhez csak pontyból huszonnégy mázsát használnak föl, e mellé kerül még hat mázsa vöröshagyma, egy mázsa paradicsom, fél mázsa zöldpaprika, ízesítésül hatvan kiló fűszerpaprika, fele ennyi só, no meg három kiló fokhagyma is.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

ERDÉLYBEN
okt. 26.

Kalendárium

P–51 Mustang

okt. 26.
P–51 Mustang