Scroll To Top
2020. Nap hava (Június) 04.-e - Bulcsú, Kerény neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

Nem kérünk a fasiszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót!
Azóta is csonkák és nyomorultak vagyunk...

Szeged a halott Város

Több mint negyedszázada készült napórát újítanak föl Szegeden

Szögedi hírek 2013. okt. 31.

Szeged, 2013. október 31., csütörtök (MTI) – Egy szegedi lakótelep tömbbelsőjében több mint negyedszázada készült napórát újítanak föl jövő tavaszra a Partiscum Csillagászati Egyesület irányításával – közölte a szervezet vezetője pénteken a helyszínen.

Illés Tibor elmondta, hogy a 4×4 méteres napóra szinte napra pontosan 27 esztendeje, 1986 novemberére készült el magánkezdeményezésre a szegedi Retek utca panelházai közötti parkban. Az évek során az órát megrongálták, árnyékvetőjét letörték és a környezetét is elkezdték a növények benőni.
A Partiscum Csillagászati Egyesület aktivistái, illetve a hozzájuk csatlakozott önkéntesek, valamint az Új Akropolisz Egyesület tagjai elhatározták, hogy 2014 tavaszára helyreállítják a napórát, ezzel újra kialakítva a város első köztéri csillagászati szemléltetőeszközét.
A napóra alapján még látszanak fél és egész órákat jelölő beosztások, illetve a páros órákat jelölő egykori alumínium számjegyek nyomai is. Az óra alapját tavaszra műkőből újraöntik, a számjegyeket pedig az egykori készítő utódja, a Szegedi Öntöde Kft. formázza meg újra.
Helyreállítják az óra mintegy másfél méteres árnyékvetőjét, lecsiszolják, valamint újrafestik a szerkezet időegyenletét is, amely megmutatja, hogy melyik hónapban hány percet siet vagy késik a napóra.
A szerkezet avatására a tervek szerint a 2014-es tavaszi napéjegyenlőséghez legközelebbi hétvégén, március 22-én kerül sor – tudatta Illés Tibor.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Modern mese
Modern mese
2020 máj. 16.
Azon gondolkodom, hogy…
Azon gondolkodom, hogy…
2020 ápr. 14.

Ének Arany Jánosról

2020 ápr. 13.
Ének Arany Jánosról
Locsolóvers 2020
2020 ápr. 13.

Kalendárium