Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Árverésre bocsátották a nagyváradi Ady-központot

Barmolmányok, Mutyizmus, Valahikum 2012. okt. 09.

Adóhátralék miatt a nagyváradi önkormányzat árverésre bocsátotta a magyar kormánytámogatással épült nagyváradi Ady-központot – írja keddi számában a Krónika című napilap.

A Krónika közlése szerint a szerdára, október 10-re kiírt árverésen 763 ezer lejes (48 millió forintos) kikiáltási áron bocsátják árverésre az 594 négyzetméteres Ady Endre Konferenciaközpontot, és 128 ezer lejes (8 millió forintos) kikiáltási áron azt a melléje elképzelt szállodát, amelynek csak a vázszerkezete épült meg. Az épületegyüttes felépítésére a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei vezetői által létrehozott Mecénás Alapítvány kapott 320 millió forintos támogatást a magyar államtól. A nagyváradi önkormányzat a be nem fizetett ingatlanadót próbálja behajtani az árverezés útján.

Amint a Krónika felidézte, a Mecénás Alapítvány ingatlanprojektje a kezdetektől viták kereszttüzében állt. 2002-ben ugyanis az akkor még Tőkés László által vezetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület nyert a magyarországi Széchenyi Terv keretében 320 millió forintos támogatást ahhoz, hogy Ady Endre szülőfalujában, Érmindszenten Ady-zarándokhelyet, termálszállót és konferenciaközpontot hozzon létre.
A Tőkés által elképzelt ingatlannak le is tették az alapkövét, de a magyarországi kormányváltás után a Medgyessy-kormány a pénzt a 2002 augusztusában bejegyzett Mecénás Alapítványnak folyósította, amely immár nem Érmindszenten, hanem Nagyváradon látott neki az építkezésnek az önkormányzattól koncesszióba vett egyhektáros telken.
Szabó Ödön, a Mecénás Alapítvány ügyvezető igazgatója a Krónikának kijelentette, nem kerülhet sor a szerdára kitűzött árverésre, az alapítvány ugyanis az adóhátralékai kifizetésének az átütemezését kérte. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő politikus nem tartotta véletlennek, hogy éppen a választási kampány előtt került terítékre az ügy.
Szilágyi Zsolt, Tőkés László európai parlamenti képviselő kabinetfőnöke a Krónikának nyilatkozva annak a gyanúját vetette fel, hogy az ingatlant ekképpen próbálják értéke töredékéért magánkézbe juttatni.

(MTI-Krónika)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor