Scroll To Top

„Jaj annak a népnek,
amelynek történelmét az ellenségei írják!”
(Seneca)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

„Vadvirágos vadulás” – Föléledhetnek Britannia vadvirágos mezei?

Örömhírek, Zöld hírek 2012. ápr. 17.

Fölébredhetnek 80 éve tartó csaknem Csipkerózsika-álmukból Britannia vadvirágos mezei…
Több millió vadvirágmagot szórtak szét szerte Britanniában a hét végén, hogy újraélesszék az ország eltűnt vadvirágos mezeit.

A Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society) kétezer csomag vadvirágmagot osztott szét 1200 csoportnak országszerte. A természetvédő megmozdulástól azt remélik, hogy több mint 5 acre (2 hektár) mezőt sikerül kivirágoztatni már a hétvégi munkával.
1930 óta Nagy-Britannia elvesztette vadvirágmezőinek 97 százalékát, ami nagy csapás a rovar- és madárállományra is, de különösen a méhekre. Nem is igen létezik ma brit méz (Sz.)
Az RHS (Royal Horticultural Society) által indított vadvirágtervvel, a „Vadvirágos vadulással” (Wild about Wildflowers) vette kezdetét a nemzeti kertészkedési hét a szigetországban – írta a brit The Daily Telegraph.


Sarah Raven (Holló Sára, a Daily Telegraph képén), aki a BBC „Méhek, pillangók, virágok” sorozatát vezeti, maga is támogatja a kezdeményezést.

Hozzátette: „Azon vagyunk, hogy fölfedezzük vadvirágainkat, így a „Vadvirágos vadulás” (Wild about Wildflowers) káprázatos ötlet. Elpusztítottuk a természetes életterüket, így alapvető, hogy minél többet állítsunk helyre belőle. Rovarjaink, melyek arra termettek, hogy vadvirágon éljenek, a mezők pusztulásával még tovább fogynak, ami katasztrofális lehet a Földünk számára is. Szeretnünk kell a bolygónkat, hogy magunk is túlélhessünk. Nem várhatunk, amíg teljesen eltűnnek a vidéki nyár varázslatos színei.

Forrás: Bid to replenish wild flower meadows

További ajánlott kultúrpéldák Britanniából < Katt ide!

(Dr Sz L)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje