Scroll To Top

MINDEN KERESZTÉNYNEK JÉZÜS ÖRÖKÉN :
AKI UZSORÁSOKAT NEM ÜTLEGELT, AZ NEM ÉLT IGAZÁN KRISZTUSI
ÉLETET !

Veszélyesek a divatos ruhák

Barmolmányok 2013. jan. 09.

A Greenpeace szerint a vezetõ divatcégek ruháiban lévõ veszélyes anyagok a környezetbe kijutva hormonzavarokat vagy akár daganatos megbetegedéseket kiváltó anyagokká bomlanak. A környezetvédő szervezet 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, köztük négyet Magyarországon. A vizsgálat során 20 divatmárka, köztük az Armani, a Levi’s és a Calvin Klein ruháiban talált veszélyes vegyületeket. A Zara termékeiben a hormonális rendszer működését megzavaró, illetve rákkeltő hatású anyagok is voltak.

A vizsgált ruhák kétharmadában találtak káros anyagokat. A kutatás fõ tanulsága, hogy a vizsgált divatmárkák egyes ruháiban megtalálhatóak a nonil-fenol-etoxilátok (NPE-vegyületek), amelyek magas koncentrációban károsítják a hormonrendszert. Más kémiai anyagokat is azonosítottak, például négy termékben voltak kimutathatóak magas koncentrációban ftalátok, míg a Zara két termékében az azofestékekhez használt rákkeltõ aminok nyomait fedezték fel. A vizsgálat során több termékben még további veszélyt jelenthetõ ipari adalékanyagot is találtak.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértõje elmondta: „Magyarországon négy terméket vizsgáltunk. Ezek közül egyedül a H&M bugyija nem tartalmazott kimutatható mennyiségben káros anyagot. A C&A póló kis mennyiségben tartalmazott hormonrendszerre veszélyes nonil-fenol-etoxilátokat és ftalátokat. A Diesel pólóban ftalátokat mutatott ki a Greenpeace vizsgálata. A Zara Pakisztánból származó gyermek farmerje egyszerre tartalmazott hormonkárosító nonil-fenol-etoxilátokat és festékekbõl származó rákkeltõ aminokat. A világszerte vizsgált 141 termékbõl csupán két Zara termék tartalmazott rákkeltõ aminokat, bár az uniós jogszabály határértékénél kevesebbet. A vezetõ divatcégek veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó ruhákat árusítanak, melyek világszerte szennyezik a vizeinket mind a gyártás, mind a mosások során. A textilipar a világ élõvizeit továbbra is a saját szennyvízcsatornájaként használja. Pedig fölöslegesen: a ruháinkat veszélyes vegyi anyagok nélkül is el lehet készíteni.”

Martin Hojsik, a Greenpeace International Detox kampányának koordinátora hozzátette: „Mind a vásárlók, mind pedig a gyárak környékén élõk számára elfogadhatatlan, hogy több Zara termékben is kimutatott a teszt olyan anyagokat, amelyek rákkeltõek vagy hormonzavarokat okoznak. A Zarának mint a világ legnagyobb kiskereskedelmi ruhaforgalmazójának azonnali, gyors, hatékony és átlátható lépésekkel kell részt vennie a ruhaipar méregtelenítését célul tűzõ Detox kampányban”.

A Greenpeace azt követeli a divatcégektõl, hogy kötelezzék el magukat a veszélyes anyagok 2020-ig történõ teljes kiváltására. Ezt már megtette a Puma, az Adidas, a Nike, a C&A, a H&M és a Marks&Spencer. A vállalatok felelõssége, hogy a beszállítóik is felhagyjanak a veszélyes anyagok használatával.

Mit tehetünk mi vásárlók? Mielőtt újabb darabbal bővítenénk ruhatárunkat, gondoljuk meg, valóban szükségünk van-e rá vagy csak a szekrényünket és a pénztárcánkat terheljük? Ha mégis muszáj valamilyen ruhaneműre költenünk, alaposan tájékozódjunk arról, hol tudunk biztonságos termékeket vásárolni.

Az eredeti cikk a Greenpeace honlapján érhető el.

(Greenpeace)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Esti fények
Esti fények
2024 máj. 25.

Újszegedi Nagy Árvíz

2024 máj. 25.
Újszegedi Nagy Árvíz
Kátyúváros
Kátyúváros
2024 máj. 23.
Juhász Gyula – Május
Juhász Gyula – Május
2024 máj. 21.
A TÁPAI KRISZTUS
A TÁPAI KRISZTUS
2024 máj. 20.

Berzsenyi szülinapján

2024 máj. 7.
Berzsenyi szülinapján
Gyalu – Szent Sebestyén
Gyalu – Szent Sebestyén
2024 márc. 27.

Kalendárium

A Halüszi csata
A Halüszi csata
máj. 28.

Ady szavaival élünk és túlélünk:

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)