Scroll To Top

Magyarok vagyunk meg székelyek,
Kirekesztők kíméljenek !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Az idősek könnyebben kiszáradhatnak a nagy melegben

Egészségügy 2012. júl. 06.

A hőség nagyon megviseli az idősek szervezetét, mert könnyebben kiszáradhatnak, gyógyszereik szedésére pedig különösen oda kell figyelniük – figyelmeztetett kedden az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A szervezet az MTI-vel közölte: az idősek kevesebbet izzadnak, nem érzékelik olyan pontosan a környezeti hőmérsékletet, mint a fiatalabbak. Kevésbé érzik a szomjúságot, ezért sokszor nem isznak elég folyadékot, testük könnyebben túlmelegedhet, így hamarabb kiszáradhatnak. Ezt a folyamatot rontják az idős korra jellemző betegségek, így a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri problémák, a veseműködési és anyagcserezavarok, a cukorbetegség.
A jelenlegi tartós hőség idején különösen figyelniük kell azoknak, akik vérnyomáscsökkentőket szednek. Esetükben szükséges lehet a gyógyszer adagjának csökkentése, ha nem pótolják a sóvesztést, ellenkező esetben ugyanis a szokásos adag nagyobb mértékben csökkenti a vérnyomást, ami rosszulléthez vezethet.
Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy az idősek már csekély rosszullét esetén is hívják fel orvosukat, mivel a korai beavatkozással megelőzhetők a súlyosabb kiszáradásos állapotok.
A szakemberek azt is javasolják, hogy a nagy melegben az idősek hűtsék megfelelően környezetüket. Időnként bekapcsolhatják a légkondicionálót is, de fontos, hogy a hőmérsékletet ne állítsák 27 foknál hűvösebbre és a készüléket szakaszosan használják, ellenkező esetben ugyanis megfájdulhatnak az ízületek.
Kitértek arra is, hogy az időskorúak sok esetben melegebben öltözködnek, mint azt az időjárás megkívánná, de a mostani, 35 fok feletti melegben szellős, természetes alapanyagú ruha viselése ajánlott, mert az segíti a test hőleadását.
A kánikulában még az olyan egyszerű hétköznapi tevékenységek is rendkívül megerőltetőek lehetnek, mint a bevásárlás, a gyógyszerek kiváltása, ezért fontos, hogy az idősek ezekhez is kérjenek segítséget – áll a közleményben.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor