Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának
végre a jog talajára lépni!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Egy sor élelmiszer lekerülhet a magyar polcokról

Betegségügy, Egészségügy 2013. márc. 20.

Már ez év szeptember elsejétől bevezetné az ételek transzzsírsav-tartalmának korlátozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma

A kormány honlapján megjelent az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről, a transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek forgalmazásának feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transzzsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokról szóló rendelettervezet.

Ennek értelmében már ez év szeptemberétől tilos lenne olyan élelmiszert forgalomba hozni, vagy forgalmazni, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A rendelettervezet rögzíti továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az étel alapanyagok transzzsírsav tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer előállítása során összetevőként felhasznál vagy az előállítási technológia során alkalmaz.

Cserháti Péter egészségügyi helyettes államtitkár a rendelettervezet hatásvizsgálati dokumentumában kiemelte: jelenleg a magyar lakosság megbetegedési és halálozási statisztikáinak élén olyan betegségek állnak, melyek jelentős részben összefüggnek a táplálkozással. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy az ipari eredetű transzzsírsavak komoly veszélyt jelentenek az egészségre, szisztémás gyulladást, vérérfal károsodást, inzulinrezisztenciát, hasi elhízást okozhatnak, de növelik a szívritmuszavarok és cukorbetegség kialakulásának veszélyét is.

Népszabadság tavaly szeptemberben írt arról, több, egymástól független piaci forrásra hivatkozva, hogy egy még formálódó rendelettervezet 2014 tavaszától tiltaná meg az olyan termékek forgalomba hozatalát, amelyekben a transzzsírok aránya meghaladja a 2 százalékot. Mint írták, a növényi alapanyagokból hidrogénezéssel előállított mesterséges transzzsírokat a kenyéren kívül több pékáru, gyorséttermekben sütött ételek, valamint nagy zsírtartalmú édesipari termékek (kakaós tejmassza, nápolyi, töltött kekszek), továbbá levesporok tartalmazzák. A transzzsírtól a termék krémesebb állagú lesz, gyorséttermekben pedig azért használják, mert az ezt tartalmazó olajban gyorsabban és ropogósabbra sül az étel – írta a Népszabadság.

Egy tavaly decemberben elfogadott egészségügyi salátatörvényben rögzítették, hogy az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségét, a transzzsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazásának feltételeit és hatósági ellenőrzésének szabályait, valamint a transzzsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokat az egészségügyért felelős miniszter az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozza meg.

Tavaly év végén Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója az MTI-nek adott interjújában azt mondta: évente három-hatezer szív- és érrendszeri halálozást lehetne elkerülni Magyarországon, ha korlátoznák az élelmiszereknek az érelmeszesedést okozó, az érfalon könnyebben lerakódó transzzsírsav-tartalmát.

(medicalonline.hu)

 

Kapcsolódó írásaink:

A HÖRGŐKBEN IS TÁMAD A HAMBURGER
HONI HULLADÉTEL – ADÓZTATVA VAGY TÁMOGATVA?
Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor