Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

Az égetők és lerakók okozta rák kockázatáról

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány a spanyolországi rákos megbetegedés okozta halálozások és a szemétégetők közelsége közötti összefüggést vizsgálja.

Azok számára, akiknek nincs idejük, hogy elolvassák az összefoglalót, a végső következtetés: „… az eredmények megerősítik a feltételezést, hogy a rák okozta halál kockázata statisztikailag jelentősen megnövekszik azon városokban, amelyek közelében szemétégető, illetve veszélyes hulladékot hasznosító vagy ártalmatlanító telep működik.”

A tanulmány rövid összefoglalása számokban:

  • A tanulmány az 1997-2006 közötti időszakot, 129 létesítményt (amelyek közül 14-ben települési szilárd, illetve különleges (veszélyes) hulladékot égetnek), és 8098 spanyol várost vizsgált.
  • A következő létesítményeket vizsgálták: 1 – hulladékégetők, 2 – fémhulladék- és roncsgépkocsi-lerakóhelyek, 3 – olajok és olajszennyezett hulladék, 4 – fém és műanyag csomagolóanyagok újrahasznosítása, 5 – használt oldószerek visszagyűjtése, 6 – használt galván fürdők (savak kezelése), 7 – egyéb hulladékok fizikai vagy kémiai kezelése, 8 – ipari hulladékok gyűjtése, 9 – egyéb hulladékok.
  • Csak 2007-ben erről a 129 telepről összesen 525.428 tonna mérgező anyag került a levegőbe és 4.984 tonna a vizekbe.
  • Megállapították, hogy a szemétégetők tehetők felelőssé a tüdő-, mellhártya-, epehólyag- (férfiaknál) és gyomordaganatokért (nőknél). “Az ipari tevékenység alapján csoportosítva a kockázatokat, magas statisztikai kockázatot mutattak ki a következőkben: “szemétégetők mellett fekvő városok” (teljes népesség), “fémhulladékot és roncsautókat újrahasznosító telepek”, “használt galván fürdőket regeneráló telepek” (férfiak), illetve “többféle szennyezőanyag” (férfiak és nők).”
  • A tanulmány erősségei:
  1. Ez az egyik első olyan tanulmány, amely az IPPC (Integrated Pollution Prevention and Control – Integrált szennyezés-megelőzés és -csökkentés) és az E-PRTR (European Pollutant Release and Transfer Register – Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és -szállítási Nyilvántartás) által regisztrált ipari adatokat használta, hogy feltárja az ipari hulladékkezelés szerepét a rák okozta halálozásokban a környező városokban.
  2. „… a feltáró elemzés teljessége, amely 33 féle rákos megbetegedés általi halálozás alapos vizsgálatából állt, különbözőféle ipari tevékenységekkel összefüggésben.”
  3. „… különböző módszertani megközelítések használata a statisztikai elemzések során.”
  4. “Erős statisztikai ereje, amely köszönhető a tanulmányban elemzett halálozások magas számának.”
  5. „Kockázatelemzés az olyan ipari tevékenységek közelében, mint a roncsgépkocsi-telepek vagy fémhulladék-újrahasznosító üzemek, amelyeket korábban még soha nem vizsgáltak.”
  6. „Az egyes létesítmények részletes egyéni vizsgálata; illetve az, hogy a tanulmányból kizárták a közelmúltban üzembe helyezett telepeket, és amelyeknek lehetséges hatása a tumorok kialakulására vitatható, ha a vizsgált tumorok minimális lappangási idejét veszik figyelembe.”
  7. “A vizsgálatban nem csak a szemétégetők és a veszélyeshulladék-kezelő telepek környezetét vizsgálták, hanem bevontak olyan városokat is, amelyek egyéb ipari terület közelében fekszenek.”
  • A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a rák okozta halál kockázata magasabb azok számára, akik szeméttelepek 5 km-es körzetén belül laknak, és még ennél is magasabb, ha a telep egy szemétégető.

A teljes tanulmány angol nyelven innen elérhető:
http://news.newclear.server279.com/wp-content/uploads/2012/11/1-s2-0-S0160412012002279-mainIncindeaths.pdf

Fordította: Nagy Orsolya

Magyar forrás: humusz.hu

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor