Scroll To Top

„Jaj annak a népnek,
amelynek történelmét az ellenségei írják!”
(Seneca)

Az erőforrások hatékonyabb felhasználása a gazdasági felemelkedés kulcsa

Környezetvédelem 2013. ápr. 22.

A brit WRAP nevű szervezet szerint a keletkező hulladékok csökkentése és az anyagok újrafelhasználása kulcsfontosságú a gazdasági versenyképesség és rugalmasság tekintetében.

 

Egy novemberi konferencián elhangzott, hogy a keletkező hulladékok csökkentése és az (különböző) anyagok újrafelhasználása kulcsfontosságú lehet az Egyesült Királyság gazdasági versenyképességének és rugalmasságának fenntartásában, és amely egyúttal környezetvédelmi előnyökkel is járhat.

A brit kormány hulladékgazdálkodási tanácsadó szervezetének (Wrap) vezérigazgatója a konferencián tájékoztatta a magas beosztású üzleti vezetőket, döntéshozókat és helyi önkormányzati vezetőket arról, hogy keletkező hulladékok csökkentése és az anyagok újrafelhasználása kulcsfontosságú a gazdasági versenyképesség és rugalmasság tekintetében.

Az úgynevezett „körkörös gazdaság” (circular economy) előnyeiről indult vitában Liz Goodwin szerint fenntartható növekedéshez vezethet az anyagok valós értékének meghatározása az erőforrás-menedzsment segítségével, és ezt megerősíti a tavaly megjelent McKinsey jelentés is: 2030-ra a globális szinten szükséges erőforrások 30%-a fedezhető hatékonyabb gazdálkodással, és az ezáltal jelentkező gazdasági többlet évi 3,7 trillió dollárra rúg.

Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztériumának (Defra) legfrissebb kutatása szerint a brit vállalkozások 600 millió tonna nyersanyagot használnak fel évente. Ennek nagyjából az egyharmada hulladékként végzi, melynek nagy részét jövedelmezően lehetne hasznosítani és akár a 18 billió font is elérhető lenne.

A Wrap egyik fontos feladata, hogy segítse a vállalkozásokat abban, hogy elérjék ezeket a hasznokat, amelyekbe ha újra befektetnek gazdasági növekedést hozna – mondta Goodwin, aki rámutatott arra is, hogy néhány tényező jelenleg visszatartja ezeket a beruházásokat. „A felmérés szerint a gyártással foglalkozó vállalatok vezérigazgatóinak 80%-a mondta, hogy a nyersanyagok mennyiségének csökkenése veszélyt jelent a vállalkozásaikra. A 2000 óta tartó 147%-os reál nyersanyagár növekedés és a bizonytalanság, amelyet a jelentős áringadozás okoz, megakadályozzák a beruházásokat és gazdasági növekedést.”

A „körkörös gazdaságra” példa lehet a zártkörű újrahasznosítási rendszer, amelyben a használt műanyag palackokból újat készítenek. Goodwin hozzátette azt is, hogy számos kihívás fenn áll még, úgy mint az elektromos és elektronikai ellátási láncban.

Forrás: Guardian (guardian.co.uk)

Fordította: Matina Viktória

Magyar Forrás: humusz.hu

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Esti fények
Esti fények
2024 máj. 25.

Újszegedi Nagy Árvíz

2024 máj. 25.
Újszegedi Nagy Árvíz
Kátyúváros
Kátyúváros
2024 máj. 23.
Juhász Gyula – Május
Juhász Gyula – Május
2024 máj. 21.
A TÁPAI KRISZTUS
A TÁPAI KRISZTUS
2024 máj. 20.

Berzsenyi szülinapján

2024 máj. 7.
Berzsenyi szülinapján
Gyalu – Szent Sebestyén
Gyalu – Szent Sebestyén
2024 márc. 27.

Ady szavaival élünk és túlélünk:

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)