Scroll To Top

Tögye csak mindönki, amit tönnie köll,
És mindön úgy lössz, ahogy lönnie köll !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden

Egészségügy 2014. márc. 05.

A páciensek gyógyulását gyorsabbá, ellátásukat hatékonyabbá tevő bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Montana Tudásmenedzsment Kft. szakemberei – közölte Kun Éva, a Montana Kft. elnöki tanácsadója szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A szakember a magyar egészségügyben úttörő, 368 millió forintos összköltségű kutatás-fejlesztési projektet eredményeit bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a matematika, az informatika és a nyelvészet eszközeit alkalmazó szövegbányászati módszereken alapuló rendszer célja, hogy a rendelkezésre álló szaktudást hatékonyan lehessen fölhasználni a betegek minél gyorsabb gyógyulása érdekében.
A kétéves fejlesztés során az SZTE klinikai központjának 40 millió anonimizált lelete és zárójelentése került egy kutatható adatbázisba. Az egyetem bőrgyógyászati klinikáján egy évtizede alatt kezelt 120 ezer páciens mintegy félmillió leletét pedig részletesen feldolgozták – tudatta a Kun Éva.
A létrehozott informatikai rendszer szövegelemzés, hasonlóságkeresés, mintázatfelismerés segítségével ajánlásokat, kérdéseket fogalmaz meg, akár képi segítséget is nyújt az orvosoknak, ezzel támogatva a pontos diagnózis fölállítását, valamint a célirányos terápia meghatározását. A döntéseket – a hatalmas esetszám miatt megbízható – statisztikai modellek is segítik – közölte a szakember.
A felhasználó orvosok arra is választ kaphatnak, hogy bizonyos bőrgyógyászati elváltozások esetében, milyen gyakorisággal fordulnak el más betegségek, és ezek igazolásához vagy kizárásához mely vizsgálatok javasoltak – tette hozzá.
Az informatikai megoldás egyelőre az SZTE klinikáján segíti a bőrgyógyászok munkáját, a doktoranduszhallgatók képzését, de hozzá kapcsolható bármely háziorvosi rendszerhez, és adaptálható más szakterületekre is.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor