Scroll To Top
2020. Enyészet hava (November) 24.-e - Virág, Emma, Flóra neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

A szegedi "üvegzsebes" balvezetés
12 évi "tiszta" mérlege 30 milliárd forintos hiány!
(A többi veszteséget még rejti a szoci szutyok...)

Szeged a halott Város

Veterán biciklik a Móra-múzeumban

Események 2012. máj. 10.

Új kerékpárút nyílik Szegeden: a Móra Ferenc Múzeumba lépve biciklisávon haladva ismerhetik meg a látogatók azt a harminchat veterán kerékpárt, melyek az elmúlt százötven év biciklis múltját mutatják be. A „Biciklik gurulnak nyáron…” című kiállításon látható egy 1860-as öntöttvas velocipéd, a „Csontrázó”, valamint a híres versenykerékpáros, Mark Cavendish Tour de France-on használt gépe is. A tárlatot május 11-én, pénteken 14 órakor nyitják meg.

 

Veterán kerékpár-paradicsommá alakul a Móra Ferenc Múzeum: a bejárati csarnoktól kezdve az emeleti kupolán át egészen a kiállítótérig várják a bicikli-különlegességek az érdeklődőket. A legkorábbi darabok nem csak fémből, hanem fából és bambuszból is készültek. Igazi különlegesség a „Csontrázóként” emlegetett 1860-as öntöttvas gép, melyet súlya miatt komoly erőfeszítésbe került megmozdítani.

 

 

A kerékpározás szerelmesei igazi időutazáson vehetnek részt: a 19. században készült ek mellett a múlt század retro bringáival, magyar, francia, holland, olasz és német gépekkel is megismerkedhetnek. A mai, korszerű járművek között megtaláljuk Mark Cavendish profi kerékpáros biciklijét, mellyel a 2010-es Tour de France több szakaszát is megnyerte. Emellett egy Szegeden készült choppert is megtekinthet a közönség.

 

A biciklik mellett kerékpáros alkatrészeket, ereklyéket is kiállítanak: múlt századi katalógusokat, használati útmutatókat, különleges csengőket, lámpákat, érmeket, márkajelzéseket, valamint versenykerékpáros fejvédőt és mezt is láthatnak az érdeklődők.

( Móra Ferenc Múzeum )

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor