Scroll To Top
2020. Áldás hava (Július) 09.-e - Hajnalka, Veronika neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

„Most jer : bölcs eleink hamvait tiszteljed,
Virágot szórj rájuk! - Tettüket kövessed!"
(Vedres István)

Szeged a halott Város

A Magyar Kultúra Napja Hódmezővásárhelyen

Hírek 2012. jan. 20.

Bitskey Tibor színművész és a Fandante Kamarakórus vette át idén a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat Hódmezővásárhelyen a Magyar Kultúra napján. A  díjat vasárnap díszközgyűlésen adták át.
Hódmezővásárhelyen 2008-ban alapította meg az önkormányzat a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művészről, Hódmezővásárhely szülöttéről és díszpolgáráról elnevezett elismerést minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy és egy csoport részére adja át a város közgyűlése. Az ötszázezer forint pénzbeli juttatással járó díj olyan személyeknek, vagy csoportoknak adományozható, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak – vagy életükben nyújtottak –, és ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykednek, az ő munkáját folytatják.
A Magyar Kultúra napján Vásárhelyen kihirdették a Magyar Kultúra képi megjelenítése című pályázat eredményét, és kiállítást is megnyitottak a beérkezett munkákból. A tárlatot január végéig nézhetik meg az érdeklődők.
Szintén a kultúra napjához kapcsolódó rendezvény lesz Holl Zsuzsa és Molnár Csaba színművészek estje hétfőn délután öt órától a Tornyai János Múzeum és Művelődési Központban. A két színész Latinovits Zoltán szellemiségét, küzdelmeit, gyötrődéseit idézi meg a színészóriás Ködszurkáló és Verset mondok című köteteinek segítségével.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Áldott e Föld

2020 jún. 4.
Áldott e Föld
Modern mese
Modern mese
2020 máj. 16.