Scroll To Top

Kátyú, mutyi, szocimborák - mindönre kiterjedő városgarázdálkodás...
Ez a balvezetés átütő „sikere” Szegeden!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Elbocsátások a szegedi iskolákban

Hírek 2012. febr. 02.

Elbocsátások kezdődtek el a héten Szegeden az oktatási intézményekben, hétvégenként nem lesz ügyelet a kollégiumokban, és várhatóan csökkentik a napközi időtartamát is néhány iskolában. Az intézményekben összesen átlagosan az éves költségvetés hat százalékát kívánják megspóroltatni, annak ellenére, hogy a városnak még nincsen elfogadott költségvetése.

A szegedi oktatási intézmények vezetőit még pénteken hívták össze egy értekezletre, ahol mindenkivel közölték: mennyit kell idén megspórolnia. Ennek nyomán a héten már elbocsátások kezdődtek meg, az általános és középiskolai kollégiumok a hétvégéken zárva tartanak, de van olyan iskola, ahol az alsó tagozatos gyermekek délutáni elhelyezésére szólították fel a szülőket, mert napközi nem lesz, illetve csak túl nagy létszámú csoportokkal. Értesüléseink szerint az intézkedések érintik az óvodákat is, ott alapvetően a dologi kiadásokat fogják vissza: idén már nem vásárolnak poharakat, tányérokat és mosószert sem. A határozott idejű szerződéssel dolgozó kollégákat a kontraktus lejárta után elküldik. Van olyan szegedi óvoda, ahol kedden közölték egy óvónővel, hogy másnap – mivel aznap lejár a szerződése – már nem kell munkahelyére bemennie. Úgy tudjuk, az Óvodák Igazgatóságának idén összesen 129 millió forintot kell megspórolnia.

Az eljárást jogsértőnek tartja a Fidesz. Pocsai Blanka, az oktatási bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet: még nincsen elfogadott költségvetése a szocialista Botka László vezette városnak, így érthetetlen, hogy milyen alapon kényszeríti az önkormányzat az intézményvezetőket az elbocsátásokra, a technikai dolgozók részmunkaidős foglalkoztatására, és más hasonló lépésekre. A politikus szerint mivel az intézményvezetőknek nincsen jogszabályi felhatalmazásuk, elveszthetik az elbocsátott vagy részmunkaidőbe helyezett dolgozók által esetlegesen elindított munkaügyi pereket.

Kalmár Ferenc (KDNP), frakcióvezető-helyettes bejelentette: felkérik a jogi bizottság elnökét, hogy hívja össze a grémium ülését, és vizsgálják ki, ki a felelős ezért a helyzetért, ki adta ki az utasítást a jogszerűtlen intézkedésekre.

A kormányt és a városi Fidesz-frakciót hibáztatja a kialakult helyzetért a városháza. Szabó Sándor kabinetfőnök közleményében úgy fogalmaz: a kormány vont el idén összesen 1,3 milliárd forintot Szegedtől, illetve a helyi Fidesz pumpált indokolatlanul 733 millió forintot az önkormányzati cégekbe. – Ezt az összeget kell idén pótolnia a városnak – áll a közleményben. Szabó Sándor a dokumentumban leszögezi: az intézmények költségvetése idén csupán azzal az összeggel csökken, amelyet a korábbi években maradványként a zárszámadás során visszaadtak.

A Szögedi Védegylet ízléstelennek, cinikusnak és felháborítónak minősítette, hogy már megint a gyermekeken és az oktatáson spórol a város – egyébként milliárdokat elpancsoló – balvezetése. Ezt Szabó László, a civil szervezet elnöke közölte, aki szerint végre észre kellene már venni, hogy a város és az ország mély kátyújából csakis az oktatás támogatása jelenthet kiutat. Példaként említette az 1920-as évek végének magyar, a világháború utáni legyőzött japán, illetve az 1970-es és ’80-as évek finn oktatáspolitikáját. Szerinte ma is érdemes lenne többet költeni az oktatásra, – a költségvetés akár húsz százalékát is – mert ez a felívelő jövő záloga, amely kicsiben (városi szinten) és nagyban (országosan) is működik.

– Érdemes volna a városháza elöljáróinak egy kisebb gyalogtúrát szervezniük egészen a Klebelsberg Kunó szoborig (Széchenyi tér), emellett el kellene olvasniuk az egykori művelődési miniszter és országgyűlési képviselő működésének száraz összegzéseit is – vélekedett Szabó László. Emlékeztetett: iskolákat, egyetemeket, kultúrintézeteket alapítottak és nyitottak honatyáink azokban az években, amikor a Vörös Terror által megtépázott és elárult csonkországot újraalapították. Szabó úgy véli: egy évtized után végre be kellene fejezni az iskola- és óvodabezárogatást, az oktatásnyirbálást és a pártpolitikai felelősségtologatást. – Klebelsberg munkássága legyen a tükre minden mai országgyűlési képviselőnek – tette hozzá.

 

Az elmúlt évek oktatáspolitikája Szegeden:

A Bartók Béla Művelődési Ház bezárása

A Deák Ferenc utcai óvoda bezárása

A Rigó utcai óvoda bezárása

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor