Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának
végre a jog talajára lépni!

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Megvont állampolgárság: Az Emberi Méltóság Tanácsa továbbra is kiáll a jogfosztottak mellett

Hírek 2012. febr. 17.

Lomnici Zoltán (Fotó: jogiforum.hu)

Tamás Aladárné, a szlovák állampolgárságától megfosztott magyar származású asszony és családja az Emberi Méltóság Tanácsának segítségével fordult beadvánnyal a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bírósághoz – számolt be a testület ügyben vállalt szerepéről Lomnici Zoltán, a szervezet elnöke.

Mint ismert, az idén százéves Tamás Aladárné és 66 éves lánya tavaly októberben kapták meg magyar állampolgárságukat, s vesztették el egyúttal a szlovák állampolgárságot a vonatkozó, 2010-ben életbe lépett szlovák törvény értelmében. A család korábbi közlése szerint a szerdán a strasbourgi bíróságnak postázott kérelmük célja a szlovák állampolgárságuk, illetve állandó, rimaszombati lakcímük visszaszerzése (amelyet az előbbivel együtt automatikusan elvesztettek), kártérítési igény bejelentése, valamint a szlovák nemzeti jogrendben található „strukturális” problémák orvoslása.
Lomnici Zoltán a szerdán postázott beadvány részleteit ismertetve elmondta, elsősorban arra hivatkoztak, hogy a szlovák állampolgárság megvonása sérti a jogszerűség kritériumait, mert a szlovák alkotmány kimondja: akarata ellenére senkit sem foszthatnak meg állampolgárságától. Felvetették a diszkrimináció európai uniós tilalmát is, mely szerint az állam nem tehet különbséget állampolgárai között.
Álláspontjuk szerint sérült továbbá a két asszony hatékony jogorvoslathoz és tulajdonhoz való joga is, azáltal, hogy hivatalosan értesítést sem kaptak az állampolgárságuk megvonásáról, „mert az támadható lenne”, illetve azáltal, hogy nem kapnak ingyenes egészségügyi ellátást, pedig járna nekik.
A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke hangsúlyozta: az idős asszony ragaszkodott ahhoz, hogy a beadványban olyan döntést kérjenek, amelynek hatálya kiterjed a többi, állampolgárságától megfosztott szlovákiai magyarra is. Lomnici Zoltán annak a reményének adott hangot, hogy az üggyel kapcsolatban az érintettek közül minél többen felismerik ezt a jogi lehetőséget, és sok panasz érkezik a strasbourgi bírósághoz; így ha sikerrel járnak, a nemzetközi visszhang mellett a szlovák államnak a kártérítésekkel is számolnia kell. Hozzátette: a napokban másik négy jogfosztott kérte az Emberi

Tőkés László

Méltóság Tanácsa jogi segítségét.

Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő a sajtótájékoztatón teljes támogatásáról biztosította a szervezetet a nyújtott jogsegéllyel összefüggésben, és kiemelte: nemcsak nyilatkozatot tettek, de a cselekvésig is eljutottak. A Magyarországról szóló csütörtöki európai parlamenti határozatra utalva hangsúlyozta: ha az elmúlt időszakban a magyar, akkor ez esetben a határon túli magyar nemzeti közösségek méltóságát érte sérelem azáltal, hogy megfosztották őket az állampolgárságuktól.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor