Scroll To Top

Magyarok vagyunk meg székelyek,
Kirekesztők kíméljenek !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Digitalizálják a Szabadkai Városi Könyvtár dokumentumait

Hírek 2012. febr. 28.

Zenta – Elkészült a délvidéki magyar kulturális élet dokumentálására és bemutatására hat éve alapított zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) következő hat évre szóló stratégiai és digitalizálási terve.

„Most fejeződött be három vajdasági irodalmi folyóirat, a Létünk, a Kalangya és a Híd digitalizálása. A Létünk esetében ez négy évtizedet jelent, tavaly ugyanis már a 40. évfolyamába lépett a lap. Az 1934-ben alapított Híd pedig a Kárpát-medence legrégebbi irodalmi folyóirata” – mondta el az MTI-nek Hajnal Jenő, a VMMI igazgatója az intézet munkájának részleteiről, hozzátéve, hogy a közeljövő nagy feladatainak egyike a legnagyobb délvidéki magyar nyelvű közgyűjteményt magába foglaló Szabadkai Városi Könyvtár anyagának digitalizálása lesz.
A digitalizálást elsősorban a VMMI munkatársai végzik, ugyanakkor a szabadkai anyag esetében helyben, a könyvtárosok közreműködésével zajlik majd az állomány elektronikus feldolgozása.
Most elkészült stratégiájának és digitalizálási tervének megfelelően a VMMI eddigi feladatainak megfelelően a következő hat évben is folytatja a vajdasági magyarság szellemi örökségének összegyűjtését és rendszerezését, hogy a kutatók és az érdeklődők számára elérhetővé tegye (http://adattar.vmmi.org/).
A könyveket, folyóiratokat és egyéb nyomtatott kiadványokat, valamint a Vajdaság magyar népzenekincsét magába foglaló, elektronikus úton is elérhető gyűjtemény a tervezett egységes Kárpát-medencei adatbázis része lehet.
Hajnal Jenő elmondta még, hogy a digitális feldolgozással a legkisebb szórványtelepülésen élő magyarok számára is igyekeznek elérhetővé tenni a kulturális értékeket.
A VMMI a délvidéki magyarság részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdaság Tartomány közös alapításában működik 2006 óta Zentán.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor