Scroll To Top

„Most jer : bölcs eleink hamvait tiszteljed,
Virágot szórj rájuk! - Tettüket kövessed !” (Vedres István)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

A Magyar Királyi Testőrség Képes Krónikája

A fiatalok csak tanulhatnak a királyi testőrök fegyelmezettségéből, állhatatosságából és kitartásából. 

Több mint ezer kép a Magyar Királyi Testőrség Képes Krónikájában

 Budapest – A magyar testőrség 1920 és 1945 közötti időszakának történetét mutatja be A Magyar Királyi Testőrség Képes Krónikája 1920-1945 című album, Gőgh Gábor és Monostori Péter munkája, amelyet tegnap, kedden mutattak be a Párizsi Nagyáruház Lotz-dísztermében.

A képes krónika öt kilogrammot nyom, mintegy ezer fényképet és 101 dokumentumot tartalmaz, a Pharma Press Kiadó gondozásában jelent meg.
Gőgh Gábor történész a bemutatón elmondta, a magyar királyi testőrség volt az csapat, amely egy emberként fordult szembe a hazánkat megszálló németekkel 1944-ben. Gőgh Gábor és Monostori Péter huszonöt évvel ezelőtt kezdte el gyűjteni a fényképeket, a dokumentumokat, valamint interjúkat készített az akkor még élő magyar királyi testőrökkel.
A történész felidézte, hogy 1996-tól 72 testőrrel készítettek 91 órányi hanganyagot, valamint kétórányi videofelvételt. „Próbáltuk a lehető legteljesebb képet adni a testőrökről, de nem volt könnyű dolgunk, mert sokan letagadták, nem merték vállalni egykori hivatásukat” – jegyezte meg a döbbenetes Vörös Terror léleknyomaira utalva. Hozzátette, hogy a feladat inkább krónikás, mint történészi munka volt. „Azt szeretnénk, hogy ez a kiadvány a középkori krónikákhoz hasonlatosan a 20. század egyik jelentős képes krónikája legyen„- mondta.
Kiemelte, hogy a mai fiatalok számára olyan kötetet készítettek, amely a múltat, a hagyományokat mutatja be. „A fiatalok csak tanulhatnak a királyi testőrök fegyelmezettségéből, állhatatosságából és kitartásából ” – jegyezte meg.
Sáfrán Miklós kilencvenéves testőr lövész tizedes a bemutatón így emlékezett vissza: „Minden gyermeknek van egy álma, hogy felnőttként mi szeretne lenni. Lehettem tizenegynéhány éves, amikor a szüleimmel részt vettem a Szent István-napi körmeneten. A Szent Jobb mellett két daliás ember állt alabárddal. Ekkor határoztam el, hogy testőr leszek„.
Héjjas Pál történész, levéltáros arról beszélt, hogy ez a képeskönyv az egyszerű testőr altisztek szemén keresztül mutatja be ezt a sorsfordító időt, amikor a németek megszállták a várost, és elrabolták az ifjabb Horthy Miklóst.
Gőgh Gábor történész az MTI-nek megemlítette, hogy a jövőben a Magyar Királyi Koronaőrség Képes Krónikája 1881-1945 című, valamint a Magyar Királyi Testőrség jelrajzos felszerelése 1920-45-ig elnevezésű könyv kiadását tervezik.
(MTI )

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor