Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

Oláj mancsok magyar erdőkön – természetesen jogtalanul

Hírek, Magyargyalázat, Valahikum 2012. ápr. 11.

Maros megye prefektusa a Bánffy-erdők visszaszolgáltatásának a megakadályozásáról beszélt: – A Felső-Maros menti Bánffy-erdők visszaszolgáltatásának a megakadályozását tartja mandátuma egyik legfontosabb eredményének Marius Pascan, Maros megye prefektusa.

Az oláj (román) kormány Maros megyei képviselője azt követően vonta meg kedden a mandátuma mérlegét, hogy benyújtotta lemondását a prefektusi tisztségből. Pascan ugyanis független jelöltként, de a Demokrata Liberális Párt támogatásával indul a június 10-i helyhatósági választásokon a Maros megyei Tanács elnöki tisztségéért.
Amint a Székelyhon portál idézi, az erdő-visszaszolgáltatással kapcsolatban a prefektus elmondta: „Bánffy a Horthy-kormány tagja volt, vagyis az oláj (román) állam ellensége, neki pedig az ország vagyonának a védelme a fő feladata„. A Tirgumureseanul (olájul: „marosvásárhelyi”) portálon közzétett írásos beszámoló szerint a prefektus hét olyan perben érte el, hogy az ügy visszakerüljön a Maros megyei törvényszékről alapfokra a szászrégeni bíróságra, amelyekben több tízezer hektár erdőt igényeltek vissza az egykori tulajdonos magyar nemesek (arisztokraták) leszármazottai. A prefektus szerint ezek az erdők nem a kommunista államosítás által kerültek állami tulajdonba, hanem már 1945 előtt az Ellenséges Vagyonokat Ellenőrző és Kezelő Pénztár (CASBI) fennhatósága alá tartoztak.
Rózsa József ügyvéd, az örökösök jogi képviselője az MTI-nek elmondta, a CASBI-ra való hivatkozást már rég megvizsgálta és elutasította a bíróság egy tízezer hektáros erdőterület visszaigénylési perében. 2008 novemberében született a Maros megyei törvényszéken jogerős, megfellebbezhetetlen ítélet a visszaszolgáltatásról, a prefektus azonban három és fél éve megtagadja, hogy aláírja a visszaszolgáltatási jegyzőkönyvet.
Rózsa József hozzátette, sajátos a helyzet, mert nem lehet „odatenni” a bírósági végrehajtót, hogy írassa alá a dokumentumokat a prefektussal. Az ügyvéd hozzátette, nem ez az egyetlen tulajdon-visszaszolgáltatási ügy, amelyben a Maros megyei prefektus megtagadta a jogerős bírósági ítélet végrehajtását. Azt is megjegyezte, moldvai oláj (román) nemesi (arisztokrata) családoknak és az oláj (román) ortodox egyháznak több tízezer hektár erdőterületet juttatott vissza az állam ugyanazon törvény alapján, amelyre hivatkozva az erdélyi magyar nemesek (arisztokraták) igényelték vissza birtokaikat.
Hozzátette, Erdély más megyéiben sem ütközik általában akadályba a restitúció. A Kendeffy család leszármazottai tízezer hektárt meghaladó erdőterületet kaptak vissza Hunyad megyében – emlékeztetett.

Dr Sz L – Székelyhon / MTI nyomán

Szómagyarázat gyüttmönteknek
oláj : a szögediek nyelvén így hangzik a köznyelvi ‘oláh’, vagy közkeletűbb és beteges történelemhamisító udvariaskodással ‘román’ népnév. (Lásd : olájalma)
Ajánlott olvasmány : Bálint Sándor: Szegedi szótár

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje