Scroll To Top

„Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz,
Soha többé nem lesz ébredésed…” ( Petőfi – A Nemzethez )

Remek a víz – bója van – vízőr van – Fürödni tilos!

Partfürdő… Lapos… Nyár vége, bágyadt napsütés. Eltisztult az „ifjúsági” zajnapok szakadt serege. Végre föllélegzik és visszatér(ne) rendes életéhez a Város. De nem lehet. Bár minden adott: Remek a víz. Az évtized legjobbja. Bója is van. A parton még mentőcsónak is. Vízőr is van. Három is. Így hát… Fürödni tilos!

A Partfürdő: „Építési terület” – tolmácsolja az őr a fölkapaszkodott „főnök” képtelen vízióját. Egyetlen gépet nem látni, nem hogy építkezést! Csak a szél fúl és a víz csobog.

Kereken három hétig tartott a partfürdőzés. Aztán az ifjúság intézményesített züllesztése hetében polgár a partjához, a szögedi porondhoz nem jutott… Végre elmentek. Élhetnénk hát szögedi mód. De nem!

Az egyik „vállalkozó” elleisztingeli a szögedi gyógyvizet, a másik meg kisajátítja a maradék strandot. A sápszedő és haszonélvező balvezetők meg majd elmulatják a Nokiás-doboznyi bankót valahol Zanzibárban. Így megy ez korruptisztánban manapság…

Partfürdő – Valamivel több, mint 100 éve idejár a szögedi polgárság a Tiszát, a vizet, a napot és a természetet élvezni. De ez ma már a szögedinek nem jár. Ma egy senkiházi újgazdag (aki tudja, mikor kinek kell tejelni) fölülírhatja a józan észt és a városi polgárság minden jogát is.

Marad a Lapos! Fürödni ott is tilos, de az legalább nem „építési terület” egy nagyranőtt vendéglátós úrhatnám túlkapásai nyomán. A Lapos vendéglátósát már csaknem egy évtizede eltakarította a balvezetés, rálőcsölve a strand-fönntartás minden költségét. Hiszen a 60-70 milliárdos szegedi költségvetésből nemigen telik 2 millió Ft vízőrre, meg bójára a népérzékeny vezetéstől a szegények porondjára.

Így vész el egy vízparti hagyomány, így enyészik el minden, amit „Szeged” néven emlegetett hajdan minden helybeli. A szögedi tiszai fürdőélet is leáldozóban…

Vajon, minek is települtek ide őseink a folyó mellé, ha nem azért, hogy a Tiszával éljenek?

A Laposon bizony csaknem egy évtizede „Fürődni Tilos” … és ugyan kinek is bántaná ma a szemét a szemét?

Dr Sz L

 

Ajánlott olvasmány még: Látványberuházások (be)fürdőben…

“Fejlesztések” (be)fürdőben…

Jajj, csak EU-s pénzt ne!

Újszeged – Ligetfürdő (filmmel)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje

Hírek

Esti fények
Esti fények
2024 máj. 25.
Újszegedi Nagy Árvíz
2024 máj. 25.
Kátyúváros
Kátyúváros
2024 máj. 23.
Juhász Gyula – Május
Juhász Gyula – Május
2024 máj. 21.
A TÁPAI KRISZTUS
A TÁPAI KRISZTUS
2024 máj. 20.
Berzsenyi szülinapján
Berzsenyi szülinapján
2024 máj. 7.

Gyalu – Szent Sebestyén

2024 márc. 27.
Gyalu – Szent Sebestyén

Ady szavaival élünk és túlélünk:

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)