Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor, szitakötő-mészárláskor, katica-gyilkoláskor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

Fürdő kontra Botka

Botka László: „Nekem a szegediek a legfontosabbak…”

2005-öt megelőzően az akkor még fürdővárosként is emlegetett Szeged strandjain két helyen volt vízforgatóval ellátott medence, a Gombában és a Sportuszodában.
Ezekben az időkben a SZUE és a Sziksósfürdő látogatottsága 150000 fő körül volt évente. Ekkor már tudott volt, hogy a vízforgató nélküli medencéket 2007-től (az EU-terror miatt – Szerk.) tovább nem lehet üzemeltetni, így kérdésessé vált a Sziki és a Partfürdő működése is.
A SZUE esetében megtörtént a 300 milliós fejlesztés, melynek keretében kialakították az új élménymedencét a csúszdával, korszerűsítették a nagymedencét és a sátor fűtésrendszerét, valamint a Gomba gépészeti berendezéseit. Nyilvánvaló irány lett volna, hogy a város többi strandját is fokozatosan fejlesztik tovább.
A Sziksósfürdő gyermekmedencéjét és a Partfürdő nagymedencéjét kellett volna legsürgősebben vízforgatóval ellátni. Ez néhány száz millióból megvalósítható lett volna, és a szegediek legnagyobb megelégedésére megmaradtak volna a közkedvelt, elérhető árú fürdőhelyek. (Mára ezek a strandok – az évtizedek óta elmaradt minimális fejlesztések hiányában – lassan az enyészeté lesznek.) E helyett azonban jött a Napfényfürdő projekt, melynek köszönhetően szegediek ezreitől vették el a lehetőséget a megfizethető kikapcsolódáshoz.

Az országos trendhez hasonlóan Botkáék (Leisztinger, Szentgyörgyi?) is úgy érezték, hogy Szegedre is jól jönne egy gigafürdő (meg a vele járó pályázati pénz!) és, bár a lakosság jelentős része tiltakozott, egy 200 fős, úgynevezett „közvélemény kutatással” próbálták igazolni annak szükségességét. Ekkor már jól látható volt a valódi szándék: közpénzekből kistafírozni egy magánkézben lévő szállodát!

Hiszen mi más indokolta volna az éppen felújított SZUE feláldozását, sőt az esetleges konkurenciát jelentő Partfürdő elsorvasztását? Sőt, amiről talán kevesen tudnak: az előző városvezetés már elkészítette egy élményfürdő tanulmánytervét a Sziksósfürdőre! Vajon miért nem oda került a beruházás?

Nos a válasz benne van a Ligetfürdő projekt együttműködési megállapodásában, melyet az önkormányzat, a Szegedi Sport és Fürdők Kft., valamint a Hunguest Hotels Zrt. kötött. 2015-ben írják ki azt a pályázatot, melynek keretében Szeged értékesíti a Ligetfürdő Kft-ben lévő 80 %-os üzletrészét, várhatóan a minimális 1,4 milliárd Ft-ért. A vevő minden bizonnyal az elővásárlási joggal rendelkező, a projektcégben 20 %-os tulajdonnal bíró Hunguest Zrt. lesz. A kérdés az, hogy a becslések szerint évi 400 milliós veszteséget a megállapodásnak megfelelően, milyen formában (tagi kölcsön?) fizette a Hunguest, és, hogy az a vételárba esetleg beszámításba kerül-e? Ám, ha nem, akkor is megkérdőjelezhető üzlet Szeged számára, hiszen az 1,4 milliárd Ft-tal szemben a 100 éves múltú SZUE (300 millióért teljesen felújítva), a vízellátást biztosító 7 db kút teljes gépészeti berendezése, az elsorvasztott Partfürdő és egy szegediek számára megfizethetetlen gigafürdő áll, melynek üzemeltetésére az önkormányzatnak a továbbiakban semmiféle befolyása nem lesz. Felelős szegedi nem mondhatja, hogy megérte!

Botka László a beruházás előterjesztésekor, a vitában a következőket mondta: „Ha Szeged városának ezen fürdője 400 ezer vendéget fogad (ez évben 80 ezer vendég volt), azaz ötször annyi vendég látogatja a fürdőt, akkor lesz nullszaldós a fürdő… A jegyárak megállapításába alapvetően beleszólása lesz az Önkormányzatnak.”

Ő már tudta…

És hogy is mondta?

Botka László: „Nekem a szegediek a legfontosabbak…”

Folytatjuk…

Szegedi Civil Uni

Civil Városi Unió

Ajánlott olvasmányok: “Fejlesztések” (be)fürdőben…

Szocfényfürdő befürdőben

„Botka alatt mennyit fejlődött a Város?!”

Civil Mérleg Botka 12 évéről – I.
Civil Mérleg Botka 12 évéről – II.
Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje

Hírek

Esti fények
Esti fények
2024 máj. 25.

Újszegedi Nagy Árvíz

2024 máj. 25.
Újszegedi Nagy Árvíz
Kátyúváros
Kátyúváros
2024 máj. 23.
Juhász Gyula – Május
Juhász Gyula – Május
2024 máj. 21.
A TÁPAI KRISZTUS
A TÁPAI KRISZTUS
2024 máj. 20.

Berzsenyi szülinapján

2024 máj. 7.
Berzsenyi szülinapján
Gyalu – Szent Sebestyén
Gyalu – Szent Sebestyén
2024 márc. 27.

Kalendárium

A Halüszi csata
A Halüszi csata
máj. 28.

Ady szavaival élünk és túlélünk:

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)