Scroll To Top

A magyarság elnyomatásának legfőbb oka a gyáva magyar ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Hallgatói tiltakozás – Szegeden összeláncolva, Budapesten hídfoglalással tüntettek

Hírek 2012. dec. 10.

Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a diákok hétfőn. Az oktatási államtitkárság közleményében azt írta: bízik abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak.

A tiltakozás hétfő délben Szegeden kezdődött, amikor három oktató és negyven egyetemista leült a kormányhivatal aulájában. A tiltakozók egy hosszú lánccal kötötték magukat egymáshoz.
Polner Eörs, a hivatal vezetője azt mondta, hogy a demonstrálók alapvető, alkotmányos jogukkal élnek, ezért vendégként tekintenek rájuk. A hivatal munkatársai bundáskenyeret és teát adtak a tiltakozóknak, akik éjszaka is az aulában maradhattak.
Török Márk, a szegedi egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke újságíróknak azt mondta: akciójukkal a felsőoktatási keretszámok újratárgyalását szeretnék elérni.
A Hallgatói Hálózat más csatlakozó szervezetekkel az ELTE lágymányosi épületében tartott demonstrációt hétfőn délután Budapesten. A résztvevők megszavaztak egy követeléscsomagot. Ebben a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok visszaállítását legalább a 2011-es szintre, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, valamint azt követelik, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.
A fővárosi demonstráció hétfő este az utcákon folytatódott. Több száz hallgató egy időre lezárta a Petőfi hidat, majd megszavazták, hogy vonuljanak a Budapesti Corvinus Egyetemhez. A hallgatók először a Közraktár utcán haladtak, majd a Kálvin térre, utána az Astoriára, onnan pedig a Parlamenthez indultak tovább. A Kossuth téren úgy döntöttek, hogy a Lánchídhoz vonulnak, majd este fél kilenckor a Clark Ádám téren befejeződött a demonstráció. Az MTI becslése szerint a tüntetők a demonstráció végén nagyjából kétezren lehettek.
A fórum szervezői az utcai demonstráció kezdetekor az MTI-vel azt közölték, hogy nem vállalnak felelősséget azokért az eseményekért, amelyek a tanácskozás után történnek.
Eközben a Szegedi Tudományegyetem auditórium maximumában nyílt fórumot tartottak, amelyen részt vett az SZTE szinte valamennyi dékánja és az intézmény rektora, Szabó Gábor akadémikus is.
A jelenlévő mintegy nyolcszáz ember közfelkiáltással elfogadta azt a javaslatot, hogy a Magyar Rektori Konferencia a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével és más érintett szervezetekkel közösen kezdeményezzen tárgyalást a kormánnyal a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekről.
Szabó Gábor rektor felszólalásában elsősorban az egyeztetés és a kormányzati lépéseket alátámasztó hatástanulmányok hiányát kifogásolta. Kijelentette: a hallgatói létszámok csökkenését ideig-óráig még túlélheti az intézmény, az azonban kérdéses, hogy a minőségi felsőoktatás feltételei megmaradnak-e.
Az oktatási államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: megértik, ha a diákok úgy érzik, „szeretnék valahogy kifejezni, hogy tartanak a változásoktól”. Hozzátették: bíznak abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások értük és nem ellenük vannak.
Az államtitkárság szerint míg korábban 50 ezer diák tanulhatott ingyen, mostantól akár 100-120 ezer is megteheti ezt. A közlemény fontosnak nevezte,
hogy a hallgatók megértsék a kormány új felsőoktatási stratégiáját, és felismerjék az abban rejlő lehetőségeket.
A felsőoktatás megújítása arról szól, hogy hosszú távon jó minőségű, fenntartható rendszer alakuljon ki, hogy ne csak a mostani generációnak, hanem az utánuk jövőknek is legyen hol tanulni – áll a közleményben.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint elfogyott a türelem: a hallgatók hétfői megmozdulása „egyértelmű jelzés a hatalom számára, hogy átlépték a tűrőképesség lélektani határát”.
Mendrey László, a PDSZ elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy azok emelték fel a hangjukat, azok tiltakoznak, akik közvetlenül, a bőrükön érzik „a kormányzat szűklátókörű, dilettáns, befelé agresszív, kifelé eredménytelen gazdaságpolitikájának következményeit – a tanítványaink”.
A tiltakozó hallgatókkal valamennyi ellenzéki párt szolidaritást vállalt. A hallgatók fővárosi fórumán az MSZP, az LMP és Jobbik is képviseltette magát. Az MTI tudósítói a Hallgatói Hálózat fórumán Kunhalmi Ágnest (MSZP), Ertsey Katalint (LMP) és Dúró Dórát (Jobbik) látták. A Clark Ádám téren megjelent Török Zsolt szocialista szóvivő.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor