Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Februárban elindulhat a szegedi lézerközpont építése

Hírek 2014. jan. 17.

A tervek szerint februárban elindulhat a szegedi lézerközpont építése – jelentette be B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Európai Unió tudományos nagyberuházásért felelős kormánybiztos pénteken a Tisza-parti városban.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás eredményét hamarosan kihirdethetik, februárban elhelyezhetik a kutatóközpont alapkövét, s ekkor el is indulhat az építkezés – mondta a politikus a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján.
A kutatóközpont az elmúlt száz év legnagyobb tudományos és gazdasági fejlesztése Szegeden, amely révén a város a régió tudományos-innovációs centrumává válhat – hangsúlyozta a honatya.
A tudományos nagyberuházás mintegy 60 milliárd forintos költségeinek 80 százalékát az EU támogatása fedezi. Az építés első üteme és a technológiai fejlesztések egy része 2015-re elkészül, 2016-ban pedig elkezdődhetnek a kutatások. A teljes beruházás tervezett befejezése pedig 2017-re várható – tudatta B. Nagy László.
A kutatóközpont az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontja közelében, egy egykori szovjet laktanya 100 hektáros területéből 13 hektáron valósul meg. Mintegy 70 hektáron pedig a kutatási eredményeket hasznosító nagy hozzáadott értéket előállító cégek számára alakítanak ki tudományos parkot – mondta a kormánybiztos. Hozzátéve: ezt a fejlesztést a kutatóközponthoz hasonlóan kiemelt projektté nyilvánította a kormány.
B. Nagy László, hasonló német és francia példákat említve, kifejtette: a tudományos park 30-40 százalékos föltöltése a kutatóközpont befektetésének nagyságával azonos, 60 milliárd forint körüli beruházást jelent, középtávon több ezer munkahelyet teremtve.
A politikus közölte, a szegedi, a hódmezővásárhelyi és a Csongrád megyei önkormányzat, a megyei kormányhivatal, valamint a Szegedi Tudományegyetem kezdeményezte a kormánynál, hogy a térséget nyilvánítsák kiemelt gazdasági övezetté.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor