Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Érvénytelenné nyilvánították a KÉSZ ajánlatát a szegedi lézerközpont építésére

Hírek 2014. jan. 29.

Szeged, 2014. január 29., szerda (MTI) – Érvénytelenné nyilvánította az ajánlatkérő a KÉSZ Építő Zrt. ajánlatát, amelyet a szegedi lézerközpont épületének kivitelezésére kiírt közbeszerzésre nyújtott be – tájékoztatta az építőipari vállalkozás szerdán az MTI-t.

Pintyőke Marcell, a KÉSZ Csoport kommunikációs és marketing igazgatója elmondta, az erről szóló döntést kedden, néhány perccel éjfél előtt kapta meg a cég. Megfogalmazása szerint értetlenül állnak a döntés előtt, mert álláspontjuk szerint az eljárás elmúlt közel 120 napja során minden kiírásnak, követelménynek maradéktalanul megfeleltek.
A KÉSZ Építő Zrt. számos irreális hiánypótlási felhívásnak eleget téve, egyetlen versenytársánál több mint 300 millió forinttal kedvezőbb ajánlattal várta a döntést – fogalmazott.
Az igazgató közölte, a tenderszabályzat alapján sem a győztesről, sem az árajánlat pontos nagyságáról nem adhat felvilágosítást. A KÉSZ ajánlatát érvénytelenné nyilvánító döntés indoklása annak „megalapozatlanságát” hangsúlyozta.
A KÉSZ-csoport sem szakmailag, sem pedig etikailag nem tudja elfogadni ezt a döntést – mondta Pintyőke Marcell, hozzátéve: arról még nem határoztak, megtámadják-e a közbeszerzési eljárás eredményét.
Az index.hu szerdán megjelent cikke szerint a kiemelt kormányzati beruházás tenderének győztese az osztrák hátterű Strabag-Swietelsky konzorcium lett, a KÉSZ Építő Zrt. 24,7 milliárd forintos ajánlatot nyújtott be.
Az EU tudományos nagyberuházásaként megvalósuló szegedi lézerközpont kialakításának első fázisában a kutatóközpont épülete és a lézertechnológia egy része készül el, erre 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból 37 milliárd forint fordítható. A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a központban további speciális paraméterekkel rendelkező kutatóberendezések kialakítására. A beruházás második fázisának befejezése 2018-ra várható.
A 24 400 négyzetméter alapterületű kutatóközpontot egy volt szovjet laktanya területén, az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontjához közel, a városközponttól 5 kilométerre található 16 hektáros területen építik föl. A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor speciális műszaki feltételeknek kellett megfelelni, elsősorban a rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom, a tisztaterek és a sugárvédelem tekintetében.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor