Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

SÁGVÁRI ÁTNEVEZTESSÉK!

Hírek 2015. febr. 28.

Mindenféle vélemény elhangzott már a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium elnevezése körül (többnyire pártolva megmaradását), ám a névadóra magát demokratának tartó ember nem lehet büszke. Úgy harcolt ugyanis az egyik (a „fasiszta”) diktatúra ellen, hogy közben egy másik, a sztálini híve volt. A Moszkvából irányított, illegális kommunista párt egyik vezetője, aki 1944-ben az őt letartóztatni kívánó rendőrök egyikét megölte, majd vele is végeztek. Erről az „antifasiszta ellenállóról” nevezték el a a Rákosi-korszakban a szegedi tudományegyetem gyakorló gimnáziumát. A rendszerváltásig a Rákosi-, majd a Kádár-rendszer egyik példaképe volt ő, 1989 után a bukott rendszer egyik jelképe.

Az iskola kiváló tanulmányi- és versenyeredményeit a lelkiismeretes és felkészült tanárainak, és tehetséges diákjainak köszönheti, nem pedig a névadójának. Kevesen tudják egyébként, hogy az iskola az 1956-os forradalom napjaiban a jelenlegi Szentháromság utca akkori névadója, Hunyadi János nevét vette föl, ezt csak az 1956/57-es tanév végén változtatták vissza. Miért ne kaphatná ismét – már csak az 1956-os forradalomra emlékezve is – ezt az igazán vállalható nevet?

Egy ismerősöm Hódmezővásárhelyen járt iskolába, ahol a Tanácsköztársaság téri Általános Iskola 1970 táján fölvette Kádár egyik véreskezű minisztere, dr. Münnich Ferenc nevét. A rendszerváltás után az iskola nevét vita nélkül megváltoztatták, Szent István téri iskola lett belőle. Híres, eredményes sport tagozatos iskola volt, mégsem követelte senki vissza a rosszemlékű nevét.

A Ságvári Gimnázium is híres, eredményes iskola. Átérzem a közösség összetartását. Véleményem szerint azonban a tanév és érettségi időszak végét megvárva, haladéktalanul neveztessék át, s hogy a ságvárisok nevének folytonossága ne szenvedjen csorbát, azt javaslom, 1-2 évig zárójelbe téve megemlíttessék. Pl. XY Gimnázium (volt Ságvári Endre, Szeged). A sokat emlegetett európai értékrenddel összeegyeztethetetlen Ságvári Endre neve és az általa képviselt ideológia, ráadásul egy hatályos törvény is arra kötelezi az illetékeseket, hogy az intézmény nevét átírják. Emléke levéltárba, a gimnázium előterében álló mellszobra szoborparkba helyeztessék!

Szabó Miklós, Szeged

Tisztelt Szerkesztőség!

Írásomat válaszként szeretném megjelentetni a Tiltakoznak a Ságvári átnevezése ellen c. cikkre. Hallgattassék meg a másik fél is.
Bízva a lap pártatlanságában,

üdvözlettel: Szabó Miklós, Szeged

 

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Szabó Miklós

Hírek

Esti fények
Esti fények
2024 máj. 25.

Újszegedi Nagy Árvíz

2024 máj. 25.
Újszegedi Nagy Árvíz
Kátyúváros
Kátyúváros
2024 máj. 23.
Juhász Gyula – Május
Juhász Gyula – Május
2024 máj. 21.
A TÁPAI KRISZTUS
A TÁPAI KRISZTUS
2024 máj. 20.

Berzsenyi szülinapján

2024 máj. 7.
Berzsenyi szülinapján
Gyalu – Szent Sebestyén
Gyalu – Szent Sebestyén
2024 márc. 27.

Kalendárium

A Halüszi csata
A Halüszi csata
máj. 28.

Ady szavaival élünk és túlélünk:

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)