Scroll To Top

A szegedi „üvegzsebes” balvezetés
12 évi „tiszta” mérlege 30 milliárd forintos hiány!
(A többi veszteséget még rejti a szoci szutyok...)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

A nándorfehérvári diadal emléknapja-részletes programmal

Karnyújtásnyi távolságból ismerhetik meg a reneszánsz kor embereinek táncait, zenéjét és hadi szokásait azok, akik szombaton ellátogatnak a Mátyás térre, a ferences kolostor szomszédságába, ahol immár hetedik alkalommal szervezik meg a Nándorfehérvári Emléknapokat.

    A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A déli harangszó a keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet.

    A szervezők azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy a sajnos nagyszámú nemzeti gyásznapjaink mellett a világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek – mondta a programokról tartott keddi sajtótájékoztatón Balogh Dóra,  az emléknapok főszervezője.
1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az Emléknapoknak helyszíne révén közvetlen kapcsolata is van a történelmi eseménnyel.
A programok sora pénteken délután a ferences kolostorban Bagi Zoltán Péter történész a középkori határvédelmi rendszerről és Mátyás király hadszervezetéről tartott előadásaival kezdődik, este pedig Gyüdi Sándor karnagy és a Szegedi Nemzeti Színház művészei kultúrtörténeti kalandozásokra várják az érdeklődőket Erkel Ferenc Hunyadi László operája kapcsán az Alsóvárosi Kultúrházba.
Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd dobosoktól, zászlóforgatóktól és gólyalábasaktól kísérve az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonulnak.
A téren – a szervezők reményei szerint a két-, háromezer látogatót – reneszánsz családi napja várja. Megemlékeznek a déli harangszóról, lesz XV. századi haditorna-bemutató, történelmi táncegyüttesek fellépése, emellett mesejáték, régizenei koncert, kézműves-foglalkozás, zsonglőrjátszóház várja a kicsiket és nagyokat. A családi programok sorát este a sötétedés után tűzijáték helyett a Flame Flowers tűzzsonglőr csapat műsora zárja.
Idén első ízben ingyenes újság is készül az emléknapokra, amely a XV. század európai és hazai történéseit tárja az olvasók elé a mai híradások nyelvezetében és stílusában.
Július 22. napját tavaly az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Részletes program:

Július 20. péntek
17 óra – Történelmi Emlékülés dr. Bagi Zoltán Péter: A későközépkori határvédelmi rendszer és a Mátyás király hadszervezete Ferences Kolostor Mátyás tér 26.
19 óra – Kultúrtörténeti kalandozás Erkel Hunyadi László operájáról Gyüdi Sándorral. Közreműködnek a Szegedi Nemzeti Színház művészei, Alsóvárosi Kultúrház

Július 21. szombat

9.30 óra – Gyülekező a Klauzál téren
10.00 óra – Zenés zajos felvonulás dobokkal, zászlókkal, gólyalábasokkal

Mátyás tér:

10.30 – Pavane Zászlóforgatók
10.50- Csicseri történet Gulyás László Vándormuzsikus gyermekelőadása
12:00 – Megemlékezés a Déli harangszóró
12.30 – Oroszlánszív Lovagrend középkori történeti bemutatója
12.30-13.00 Tánc és harc: Anno Domini és a St Longinus Történelmi Hagyományőrző Egyesületek
13.00-13.30 Hollószárny Lovagrend a
13.00-15.00 óra Ebéd
15.00-16.00 óra Mátyás király lakomája Kövér Béla Bábszínház műsora
16.00-17.00 óra Sub Rosa Régi Együttes 13. századi hangszeres zene
17.00-18.00 Csatapaté, avagy ami a nándorfehérvári ütközet után történt Bemutatja: Hollószárny és Oroszlánszív Lovagrendek, Négy Griff, Anno Domini és a St Longinus Történelmi Hagyományőrző Egyesületek
18.00-18.30 Pavane Táncegyüttes zászlóforgató bemutatója dobosokkal
18.30-19.15 óra Serenissima Wratislavia. Lengyel Történelmi Táncegyüttes műsora
19.15 -20.30 óra Igriczek Zenekar koncertje Muzsika a középkorból
20.30-21 óra Történelmi totó eredményhirdetése
21-22 óra Tűzijáték helyett tűzvarázs: fellép a Flame Flowers Tűzzsonglőr csapat

A nap folyamán: történelmi totó a korról, kézműves vásár és foglalkozás, zsonglőr játszóház, gyermek lovagi torna, apródiskola, kard és íjjáték, látványkovácsműhely,

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor