Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

IX. Nándorfehérvári Emléknapok 2014. július 18-19

Rendezvények 2014. júl. 08.

2014-ben immáron kilencedik alkalommal kerül megrendezésre Szeged-Alsóvároson a Mátyás téren a Nándorfehérvári Emléknapok. Az Alsóvárosi Kultúrház fő szervezésében, nagylelkű támogatók, lelkes adományozók és sok önkéntes segítő áldozatkész munkája eredményeképpen kerül megvalósításra július 18-19-én Szeged egyetlen középkori hagyományokat felidéző kulturális programja. A szervezők szándéka az, hogy sajnos nagy számú nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeinkről is méltóképpen emlékezzünk meg. 1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett is, így a rendezvény helyszínének közvetlen kapcsolata van e történelmi eseménnyel.

A mellékelten feltüntetett programokból is kitűnik, hogy az emléknapok eseménysorozata július 18-én pénteken a hagyományos történész emléküléssel. Miklós Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa tart ismeretterjesztő előadást A Hunyadiak és a török elleni keresztes hadjáratok címmel a ferences rendház előadótermében. Ezt követően Gyüdi Sándor a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója a történelmi magyar operák létrejöttéről tart ismeretterjesztő előadást színművészek közreműködésével.

Idén terveink szerint felvonul a Szent Longinus Hagyományőrző Egyesület középkori attrakcióival Zentáról, illetve vendégünk lesz az Oroszlánszív Lovagrend és a Hollószárny Lovagrend, akik a késő középkor lovagi világát jelenítik meg számos attrakcióval, illetve a nap folyamán is végig látható tábori élőképpel. A kiskunfélegyházi Iloncsuk Szabadcsapat szintén a török korszak világát jeleníti meg, katonai bemutatóival.Budapestről a Szablya Iskolája vívócsapata tart szablyavívás bemutatót és egész napos oktatást, továbbá jelen lesznek a Porta Herorum középkori hagyományőrzői is. Jelen lesznek a törökök is: a Négy Griff török harcosokkal és tábori élőképpel fog szerepelni.

A kor zenéit és táncait a Mentés Másként Trió, a Carmina Danubiana Együttes és a PAVANE táncosai mutatják be.

A látogatók akár karnyújtásnyi közelségből csodálhatják meg az öltözeteket és a fegyvereket, megtapasztalhatják milyen volt az élet a tábori katonai Mátyás korában a fekete sereg számára, A szereplők elvegyülnek a tömegben, különböző feladatokat látnak el, szerepükhöz illő jeleneteket adnak elő, jönnek-mennek a látogatók között, velük beszédbe elegyednek, hogy mintegy testközelbe hozzák számukra a kor haditáborait.

A reneszánsz családi nap folyamán számos gyermekprogram is lesz: agyagos csuhés kézműves foglalkozások, apródiskola, íjászoktatás, Sárkányösvény interaktív játék, míg a felnőttek a Ki lesz szeged Kinizsije erőpróbáján is összemérhetik fizikumukat.

IX. Nándorfehérvári Emléknapok programterve

Szeged-Alsóváros 2014 július 18-19

Történelmi kavalkád

július 18 18h Történelmi emlékülés dr Miklós Péter történész előadása: A Hunyadiak és a keresztes eszme címmel Helyszín: Ferences rendház (Mátyás tér 26)

július 19. szombat 9.30 gyülekező Klauzál tér
10 óra Zenész zajos felvonulás dobosokkal zászlósokkal, gólyalábasokkal, haditornászokkal,

10.30 Mátyás tér Pavane Táncegyüttes zászlóforgató bemutatója dobosokkal

11.00 Langaléta Garabonciások: Vásári komédiák gólyalábas produkció

12.00 Déli harangszó ferences köszöntővel

12.10 Hollószárny Lovagrend középkori harci bemutatója

12.30 A vívás művészete – Szablya Iskolája vívóbemutatója

13.00: Porta Herorum középkori történeti bemutatója

13.30 Iloncsuk Szabadcsapat török-tatár harci bemutatója

15.30 Pavane Táncegyüttes zászlóforgató bemutatója dobosokkal

16.00 Rúzsa Sándor, az alföldi betyár Aranygyapjú Társulat előadása

17.00 Hódmezővásárhelyi katonai fúvószenekar előadása

17.30 Magyar lovaskultúra bemutató a Hódmező Lovaskultúra megjelenítésében

18.00 A vívás művészete – Szablya Iskolája vívóbemutatója

Közben 18 órától: Gyermektáncház Kicsiknek és Nagyoknak
a Mentés Másként Trióval

18.30 Iloncsuk Szabadcsapat török-tatár harci bemutatója

19.00 Ki lesz Szeged Kinizsije? Erős emberek versenye

20.00 Hunyadiak emlékezete Carmina Danubiana zenekar koncertje

21.00 Tűzijáték helyett tűzvarázs: fellép a Flame Flowers Tűzzsonglőr csapat

 

A nap folyamán Nándorfehérvár Lovaskupa a Mátyás téren történelmi totó a korról, haditáborok, kézműves vásár és foglalkozás, zsonglőr, agyagos és csuhés játszóház, honvédségi harceszközbemutató és toborzó, gyermek lovagi torna, délután íjászoktatás, vívásoktatás, sárkányösvény – interaktív játék gyermekeknek

 

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor