Scroll To Top

Magyarok vagyunk meg székelyek,
Kirekesztők kíméljenek !

Magyarok kenyere: ötven tonna búzát várnak

Hungarikumok 2013. jún. 03.

Az ország összes megyéjéből és a Kárpát-medence valamennyi országából várják a szervezők a búzát az idei magyarok kenyere programhoz, összesen mintegy ötven tonnányi alapanyagra számítanak – mondta el Korinek László ötletgazda sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

A 2011-ben indult sikeres kezdeményezést folytatva idén is megrendezik a magyarok kenyere, korábbi nevén nemzet kenyere programot: idén is megsütik augusztus 20-ra a magyarok kenyerét és az azt jelképező több ezer cipót. A búzát idén is az ország összes megyéjéből, valamint a határon túli településekről várják. A megőrölt liszt legnagyobb részét idén is a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el, hogy az a szervezet gyermekotthonaiban alapanyagaként hasznosuljon.
Korinek László elmondta: idén arra számítanak, hogy a tavalyi búzamennyiség dupláját, azaz mintegy ötven tonna alapanyagot küldenek Baranyába az augusztusi őrlésre. Beszámolt arról, hogy egy évvel ezelőtt is a 2011-es mennyiség több mint dupláját ajánlották fel hazai és határon túli települések.
Hozzátette: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Erdélyben több mint 2300 árva gyermeket gondoz; azt szeretnék, hogy idén a teljes éves lisztfelhasználáshoz szükséges nyersanyagot biztosíthassák. Ehhez minden külföldi testvértelepüléssel rendelkező önkormányzatot felkérnek arra, hogy segítsenek a gyűjtésben.
Páva Zsolt, Pécs polgármestere a tájékoztatón kiemelte: minden közösség számára fontosak azok az ünnepek, amelyek erősítik a kulturális önazonosságot, a történelmi örökséget, az összetartozást, a magyarok kenyere program pedig ilyen. „Jó érzés, hogy a pécsi kezdeményezést a teljes Kárpát-medencében befogadták, az pedig külön öröm, hogy az ötletnek hála a dévai árváknak és pécsi rászoruló gyermekeknek jut étel” – mondta a polgármester.
A búzát egyrészt az augusztusi összeöntés ünnepének helyszínén, a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban, valamint a szigetvári malomban őrlik meg és várhatóan Pécsváradon sütik meg a nemzet kenyerét, valamint a jótékony célú értékesítésre szánt cipókat. Utóbbiakat az augusztus 20-i pécsi Magyarok Kenyere Ünnepen árulja majd a Pécsi Jótékony Nőegylet; a befolyt összegből a rászoruló gyermekek étkezését segítő Nekem Nincs Ebédem programot támogatják.
Az első évben még nemzet kenyere elnevezéssel Pécsen elindított jótékonysági akció keretében magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába, egy évvel később már huszonöt tonna. A lisztből sütött kenyeret tavalyelőtt Pécsen szegték meg, tavaly pedig Budapestre is eljutott egy kenyér, amelyet a Szent Jobb-körmeneten Erdő Péter bíboros áldott meg augusztus 20-án. Szintén erre az ünnepre készítették el a fővárosban a magyarok tortáját, ehhez is pécsi lisztet használtak. Korinek László elmondta: várhatóan idén is hasonló lesz a forgatókönyv.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor