Scroll To Top
2020. Áldás hava (Július) 09.-e - Hajnalka, Veronika neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

Magyarok vagyunk és szögediek,
Kirekesztők kíméljenek!

Szeged a halott Város

Gobbi Hilda-emlékkiállítás nyílik Szegeden

kiállítások 2013. Sze. 09.

Gobbi Hilda-emlékkiállítás nyílik kedden a szegedi Somogyi-könyvtárban a színésznő születésének századik évfordulója alkalmából.

A tárlat az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum által kölcsönzött személyes tárgyak és a könyvtár dokumentumainak segítségével Gobbi Hilda személyiségének sokszínűségét igyekszik megmutatni – tájékoztatta Andóczi Balogh Éva, a közgyűjtemény munkatársa az MTI-t.
A kiállítás egyik különlegességeként néhány lap látható a művésznő születésnapi naplójából, amelyet színészkollégáitól kapott ajándékba. Major Tamás, Mensáros László, Huszti Péter, Almási Éva jókívánságai mellett Ruttkai Éva bejegyzése így kezdődik: „…Te drága, csodatevő, királynő, varázsló, sámán!”. Darvas Iván pedig így szólítja meg: „Egy nagy korszak utolsó nagy oszlopa, Te!”.
Az érdeklődők megtekinthetik az 1988-ban elhunyt színésznő több nagy szerepéhez – a Hamlet Gertrudja, a Bánk bán Gertrudisa vagy a Csongor és Tünde Mirigye – készült jelmezek színes kosztümrajzait is.
A könyvtár anyagából Gobbi Hilda színészi pályafutásának legfontosabb szerepeit fotók, folyóiratok, hanglemezek, filmek idézik föl. A művésznő a könyvtártól néhány lépésre, a Dóm tériSzegedi Szabadtéri Játékokon többször is alakította a János vitéz gonosz mostoháját, az előadások – a helyismereti gyűjteményben őrzött – fotóit is bemutatják az október 1-jéig látható kiállításon – közölte Andóczi Balogh Éva.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Áldott e Föld

2020 jún. 4.
Áldott e Föld
Modern mese
Modern mese
2020 máj. 16.