Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Képregény-fesztivált tartanak szombaton Szegeden

Rendezvények, Szögedi hírek 2012. nov. 16.

Szeged, 2012. november 16., péntek (MTI) – Képregény-fesztivált rendeznek szombaton a szegedi Somogyi könyvtárban, ahol a műfaj kedvelőit kiállításokkal, előadásokkal és „örömrajzolással” várják a szervezők, a legnagyobb hazai kiadók pedig friss kínálatukból adnak ízelítőt.

Andóczi Balogh Éva, az intézmény munkatársa az MTI-nek elmondta: az előadásokból kiderül például, hogyan fest az igazi szuperhős, miképpen válnak harcias amazonokból engedelmes mintafeleségek a manga képkockáin és mi jellemezte az amerikai képregényt a „vad 70-es években”.
A képregény-fesztiválon idén is alkotói feladat vár majd a rajzolókra. A Szegedi Nemzeti Színház 2013. január 25-én ősbemutatóként tűzi műsorára Pozsgai Zsolt Pipás Pista című zenés tanya-westernjét. A résztvevőknek ebben a témában kell alkotniuk és a színház vezetése a legsikeresebbnek ítélt munkákat felhasználja az ősbemutató promóciójához.
A fesztivál díszvendége az idén 60 éves, animátorként is jól ismert Haui József (a Vízipók-csodapók és a Bucó, Szetti, Tacsi rajzolója), akinek a munkáiból kiállítás nyílik a könyvtárban, valamint képregényeiből megjelenik egy válogatás a Színes Képregénymúzeum című sorozatban. Haui József részt vett többek között Mézga Géza, a Magyar népmesék figurái és Doktor Bubó alakjainak megformálásában is. A művésszel Kiss Ferenc beszélget.
Augusztusban volt ötven éve, hogy Peter Parker először húzta magára jelmezét, az „átlagos szuperhős” Pókembert Tóth László előadása és a Harza Tamás magángyűjteményéből rendezett kiállítás révén ismerheti meg még közelebbről a közönség.
A délelőtti előadások után négy helyszínen, különleges témákban hallgathatnak kerekasztal-beszélgetéseket a fesztivál szekcióelőadásainak vendégei. Egyebek között szó lesz a digitális képregényalkotásról, a kortárs képregények filmes adaptációiról, megjelennek a képregényrajzoló nők és elemzik, hogy milyen a jó képregény.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor