Scroll To Top

„Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz,
Soha többé nem lesz ébredésed…” ( Petőfi – A Nemzethez )

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

A Nyugat költőinek múzsái a Móra-múzeumban

Kiállítások 2013. nov. 13.

A Nyugat költőinek múzsái ihlették Sonkodi Rita festőművész nőalakjait, melyeket a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállításán láthat a nagyközönség. A „Múzsák” című tárlatot november 14-én, csütörtökön 17 órakor nyitják meg.

A Nyugat költőlegendái ihlették meg Sonkodi Rita festőművészt: az alkotó a különböző szerelmes versekben megjelenő múzsák előtti hódolatát fejezi ki festményeivel a Móra-múzeumban csütörtökön megnyíló kiállításon. A kecses nőalakok beteljesült és beteljesületlen szerelmek jelképei, plátói románcok szereplői: zsenge szépségek, értelmes nők, érzékeny asszonyok, akiknek szerelmeit csak a strófákból ismerjük, de egyéniségüket, arcukat alig-alig.

„Festményeimen az én múzsáim jelennek meg: ahogy én láttam Kosztolányi Máriáját, Ady Boncza Bertáját, Babits Sophie-ját vagy Juhász Gyula Sasvári Annáját.” – mesél munkáiról a művésznő. A tárlaton húsz festményt mutatnak be, melyek az elmúlt közel nyolc év gyümölcsei.

Sonkodi Rita a Magyar Képzőművészeti Akadémia festőszakán diplomázott, később pedig Temesváron szerzett tudományos fokozatot. Jelenleg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának tanára, emellett számos hazai önálló kiállítást rendezett az elmúlt években. Önmagát igazi női festőnek vallja, akinek családja és munkája mellett a festés az egyik legfontosabb lételeme.

A kiállítást november 14-én, csütörtökön 17 órakor nyitják meg a Móra Ferenc Múzeumban.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor