Scroll To Top

„Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz,
Soha többé nem lesz ébredésed…” ( Petőfi – A Nemzethez )

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Átadták a Himnusz új zenei és képi változatát

Örömhírek 2013. jan. 23.

Ünnepélyes keretek között átadta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a Himnusz új zenei és képi megjelenítését tartalmazó CD-t és DVD-t a magyarországi és a külhoni magyar általános iskolák képviselőinek kedden az Országházban.
Böröcz István Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes jelenlétében nyújtotta át a kép- és hanghordozókat Lélfai Koppánynak, a határon túli magyar iskolákkal kapcsolatot tartó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójának, valamint Marekné Pintér Arankának, a magyarországi iskolákat összefogó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott vezetőjének.
A közmédia a magyar kultúra napján, a Himnusz születésének 190. évfordulója alkalmából adta át a Himnusz, a Szózat és a Székely Himnusz új változatait, amelyeket a közmédia szerves részét képező MR Zenei Együttesek – MR Szimfonikusok, MR Énekkar és MR Gyermekkórus – részvételével készített az MTVA.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes azt mondta: „ez a CD valódi nemzetegyesítés”, Budapesttől Csíkszeredán át Kassáig, szerte a nagyvilágban, a diaszpóra magyarságában ez a himnuszfelvétel fog felcsendülni.
Hozzátette: szeretnék, ha a felvételeket a nagykövetségek is megkapnák, hogy az állampolgársági eskütételeken elhangozhasson, ahogy különböző sporteseményeken, és az iskolákban is.
A kereszténydemokrata politikus szimbolikusnak nevezte az átadás helyszínét, a Parlamentben a Szent Korona mellett. Ez – mint mondta -, a magyar történelmi sorsközösség, magyar megmaradás szimbóluma. Kiemelte: az Országház 2014-től a külhoniakra kiterjesztett szavazatoknak köszönhetően valóban az egyetemes magyarság háza lesz.
Hogy otthon lehessünk a világban, szükség van összetartó kapcsokra, amelyet a kultúra hordoz – mondta Böröcz István, aki szerint a nemzetet a szimbólumok segíthetik abban, hogy közösségét megtarthassa.
Felidézte: a közmédia majd egy éve látott hozzá ahhoz a munkához, amelynek keretében a nemzeti imádság mellett a Szózatról és a Székely Himnuszról is új felvételt készített.
Később az MTVA azt tűzte ki célul, hogy a nagyzenekari, énekkari, gyermekkari és az egyedülálló jelnyelvi feldolgozás eljusson Magyarország valamennyi iskolájába. „Ám a határon nem akartunk megállni” – fogalmazott a vezérigazgató, aki köszönetet mondott a Bethlen Gábor Alapkezelő és a Klebelsberg központ segítségéért.
Böröcz István háláját fejezte ki az alkotóknak is: Rúzsa Magdi énekesnőnek, Oláh Vilmos koncertmesternek, Sárközi Gyula koreográfusnak, Zilahy Tamás rendezőnek, a több mint ötven jeltolmácsnak és a csaknem ezer résztvevő gyermeknek és tanáraiknak.
A hanghordozón a Himnusz négy változata szerepel: Kölcsey Ferenc versének Erkel Ferenc által megzenésített dallamát az MR Gyermekkórusa, valamint Rúzsa Magdi is előadja, míg két verzió az Erkel Ferenc által megzenésített és Dohnányi Ernő által átdolgozott változatában szerepel. Egy az MR Énekkar és az MR Szimfonikusok előadásában Vajda Gergely vezényletében, egy pedig ének nélkül, Somos Csaba vezényletében.
Vörösmarty Mihály Szózatának Egressy Béni és Dohnányi Ernő által megzenésített változatát az MR Énekkar, gyermekkórus és szimfonikus zenekar együtt adja elő, a Mihalik Kálmán és Csanády György által szerzett Székely Himnuszt pedig az MR Énekkar énekli és az MR Szimfonikusok játssza.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor