Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

Rozsbúza élelmezési kutatás indult Szegeden

A rozsbúza (idegenkedő nevén tritikálé) emberi élelmezési hasznosítására indult kutatási program uniós támogatással Szegeden.

Bóna Lajos, a Gabonakutató Nonprofit Kft. szakembere a projektet bemutató keddi konferencián elmondta, a rozsbúza (tritikálé) a búza és a rozs keresztezéseként (hibridjeként) létrehozott 130-140 éves növény. Kiválóan termeszthető rosszabb tápanyag-ellátottságú területeken, jól viseli a szélsőséges időjárási körülményeket, ugyanakkor kiemelkedő hozamokra is képes. A gabonafélék közül Magyarországon rozsbúzából termett a legtöbb, 13 tonnát is meghaladó mennyiség egy hektáron.
A rozsbúzát ma elsősorban takarmányozási célokra használják, az elmúlt években végzett kutatások azonban azt mutatják, hogy az új nemesítésű fajták olyan tulajdonsággal bírnak, amelyek lehetőséget teremtenek az emberi élelmezésre is.

Ács Péter, a szegedi Diabet Trade Kft. projektvezetője elmondta: a kutatási programot a Gabonakutató Nonprofit Kft. partnereivel uniós támogatással, csaknem 400 millió forintból valósítják meg. A program a fajtakutatástól, a vetőmagtermesztésen, a szántóföldi termelésen keresztül kiterjed a malmi feldolgozásra, a céllisztek előállítására és a megfelelő sütőipari technológiák, receptúrák kidolgozására.

A Szögedi Védegylet reméli, hogy e remek ötlet megvalósul, a pályázati pénz pedig méltó kezekbe kerül, és nem kallódik el sundán-bundán kisstílű honi sikkasztók kezein, mint ez deformkorunk évtizedeiben – az utóbbi évtizedekben – már jellemzővé lett.

Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a búzaliszttel kevert tritikálélisztből sütött kenyerek különleges beltartalmi értékekkel bírnak: élelmi rost és ásványianyag-tartalmuk magasabb, élvezeti értékük és eltarthatóságuk jobb, mint a hagyományos termékeké – közölte a szakember. Hozzátette: lehetőség van a rozsbúza felhasználására a keksz- és tésztagyártásban, illetve cukrászati, valamint cukorbetegeknek való (speciális diabetikus) termékek készítéséhez is.

(MTI nyomán)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor