Scroll To Top
2021. Mag hava (Október) 26.-a - Örs, Dömötör, Armand neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

A kultúra várost fejleszt.
Ami Pesten a Romkocsma,
az Szegeden a Romkultúra. (V.L.)

Szeged a halott Város

15 ezren látták Olaszországban a doberdói fát

Örömhírek 2013. jún. 21.

Hazatért Olaszországból a doberdói fa: a kultikus első világháborús ereklyét közel három hónap alatt 15 ezren látták a Martino del Caso városában rendezett világháborús kiállításon. A harcok során megtépázott szederfát a Múzeumok Éjszakájától ismét a szegedi Fekete házban láthatja a nagyközönség.

Az elesett első világháborús katonák szimbóluma a doberdói fa, mely szekéren tette meg az Olaszország és Szeged közötti utat 1916-ban. A szegedi 46. gyalogezred hősies küzdelmét jelképező szederfa az olaszországi Doberdó-fennsíkon, Martino del Caso városánál állt: túlélte azt a borzalmas pusztítást, mely a környéket holdbéli tájjá változtatta.

Az első világháború tiszteletére nagyszabású rendezvénysorozatot tartottak Olaszországban Giorgio Napolitano államfő védnökségével, mely során a doberdói fa visszakerült eredeti helyére: Martino del Caso városában mutatták be közel három hónapon át. A kiállítást nagy érdeklődés kísérte, az ereklyét ez idő alatt 15 ezren látták.

A doberdói fát nemrég visszaszállították Szegedre: a Múzeumok Éjszakájától kezdve ismét a Fekete ház emeletén láthatja a nagyközönség az elesett első világháborús katonák szimbólumát.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Kalendárium

ERDÉLYBEN

okt. 26.
ERDÉLYBEN
P–51 Mustang
P–51 Mustang
okt. 26.