Scroll To Top

„Ébredj, hazám, mert ha most nem ébredsz,
Soha többé nem lesz ébredésed…” ( Petőfi – A Nemzethez )

Olaszországba indult a doberdói fa, az első világháborús kultikus ereklye

Szögedi hírek 2013. márc. 26.

Szeged, 2013. március 25., hétfő (MTI) – Az elesett első világháborús katonák szimbóluma az a doberdói fa, mely szekéren tette meg az Olaszország és Szeged közötti utat 1916-ban; a fa most ideiglenesen visszatér a Doberdó-fennsíkra, ahol nagyszabású programsorozat részeként mutatják be San Martino del Carso városban.

Murányi Gábor, az ereklye utaztatásában segítséget nyújtó magyar szervezet, a Meritum Egyesület elnöke a háborús emlék hétfői búcsúztatásán kijelentette: a mindkét nemzet számára fontos emlék elutaztatása a Doberdó-fennsík emlékeit gondozó és ott szabadtéri múzeumot is működtető olasz barlangkutató egyesület történeti kutatásokkal foglalkozó szakosztályának ötlete volt. A Gruppo Speleologico Carsico kapcsolatba lépett a szegedi Meritum Egyesülettel, amely közvetített az olasz egyesület és az ereklye őrzője, a Móra Ferenc Múzeum között, és így valósulhatott meg az utazás.
A fa története szerint az első világháborúban az olasz fronton hősiesen küzdött a szegedi 46. gyalogezred, a Monarchia haderejének egyetlen olyan alakulata, amely mind a 12 isonzói ütközetben részt vett. Az ezred jelképévé vált annak a szederfának a maradványa, amelyet a szegedi Fekete-házban őriznek mind a mai napig: a fa az olaszországi Doberdó-fennsíkon, Martino del Carso városának templomdombján állt, és túlélte a környéket holdbéli tájjá változtató háborús pusztítást.
„A fa akkoriban nagyon sok embernek menedéket nyújtott és sok ember halálát látta. Így mindkét nemzet katonái számára fontos emlékké vált” – idézte fel Murányi Gábor. A szederfa megfelelően konzerválva 1916-ban, szekéren érkezett meg Szegedre, ahol óriási tömeg fogadta az elesett katonák jelképét. Az ereklye akkor a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe került, ahol a második világháború végéig volt látható, majd a ’90-es években került át a Fekete-házba.
Az első világháborúra emlékezve Olaszországban nagyszabású rendezvénysorozatot tartanak, amely fölött védnökséget vállalt Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök és Martonyi János magyar külügyminiszter is. A doberdói fa, mely az olasz első világháborús emlékezetnek is fontos eleme, ideiglenesen visszakerül eredeti helyére: három hónapon keresztül Martino del Carsóban láthatja az olasz közönség.
A programok hivatalosan szombaton kezdődnek, és június végéig tartanak. Ennek keretében lesznek előadások, kiállítások, gasztronómiai bemutatók, konferenciák és vezetett szabadtéri túrák. A fa július 2-án indul vissza Szegedre.
Az ünnepélyes búcsúztatás keretében hétfőn Szegeden a fát megáldotta Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor