Scroll To Top

„Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják!” (Seneca)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

10 ember, aki jobban megérdemelte volna a Nemzet Sportolója címet, mint Schmitt Pál

Cikkek 2014. nov. 22.

Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnoki címe remek eredmény, ahogyan a két világbajnoki cím is. Ezt még csapatban is szép elérni (egyéniben ugye nem sikerült). De ha csak a sportteljesítményt nézzük, márpedig a Nemzet Sportolója cím neve könnyen csábít erre, akkor is sokan jobban megérdemelték volna az elismerést a csalás miatt lebukott és megbukott államfőnél.

Grosics Gyula halála után jelenleg 11-en viselik a címet.

  • Balczó András öttusázó
  • Buzánszky Jenő labdarúgó
  • Földi Imre súlyemelő
  • Hammerl László sportlövő
  • Ivánkay Mária parasport, asztaliteniszező
  • Kárpáti György vízilabdázó
  • Keleti Ágnes tornász
  • Kulcsár Győző vívó
  • Portisch Lajos sakkozó
  • Rejtő Ildikó vívó
  • Székely Éva úszó

Vívásban vagyunk a legeredményesebbek az olimpiákon. Ha ez lett volna a szempont, akkor kézenfekvő lett volna a valóban Dr. Fenyvesi Csaba. Hiszen ő éppen abban a csapatban nyert olimpiai aranyakat, amelyikben Schmitt, de neki egyéni bajnoki címe is van 1972-ből. Sportkarrierje után sikeres orvosi pályát kezdett, rákkutató sebész szakorvos, Amerikában egy rákkutató intézet orvos-igazgatója lett. Doktori címe soha nem kérdőjeleződött meg.

A vívás után az úszás a második legeredményesebb magyar olimpiai sportág. Darnyi Tamás és Egerszegi még fiatalok a Nemzet Sportolója címre, hatvan év az alsó korhatár. De ott van például Szőke Kató, aki kétszeres olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok úszó. Ha ő lett volna a Nemzet Sportolója, a testületen belüli arányok is kiegyensúlyozottabbak lettek volna. (Most 7-4 a fériaknak, Schmitt Pállal 8-4 lesz.)

Nemzeti sportunkat, a vízilabdát jelenleg csak egy ember képviseli, az ügynökügyekben gyanúba került, háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György. Hatvan felett van már Faragó TamásSzívós István és Csapó Gábor is. Mindhárman olimpiai, világ- és Európa-bajnokok, pályafutásuk után sem szakadtak el a sporttól, mellesleg doktorok. Mármint tényleg.

Az olimpiai öröklistán harmadik legeredményesebb sportágunkban, kajak-kenuban a legsikeresebbek még fiatalabbak hatvan évnél.

Birkózásban viszont van megfelelő jelölt: Hegedűs Csaba olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok. Edzősködött, szövetségi kapitány is volt. Igaz, a politikában messze nem volt olyan sikeres, mint Schmitt, 2002-ben a Centrum Párt színeiben indult országgyűlési mandátumért,  de a parlamenti székre esélye sem volt.

Azt lehetett gondolni, hogy a tornász Magyar Zoltán azért nem lett eddig a Nemzet Sportolója, mert csak tavaly év végén érte el a hatvanéves kort. Egy igazi legenda, kétszeres olimpia bajnok, háromszoros világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, egy elemet is neveztek el róla lólengésben. Sportpályafutása után állatorvos lett (tehát doktor), különböző sportvezetői tisztségeket is viselt, a tornaszövetség elnöke.

Bokszolónak is kijárna az elismerés. Gedó György is olimpiai bajnok, pályafutása után sem szakadt el a boksztól, és többször is bebizonyította, hogy igazi példakép. Tanítványa egyik ütésétől lebénult, de felépült, még ha bottal is jár. Az olimpiai járadék pedig annak köszönhető, hogy kiment a Hősök terére cipőt pucolni, hogy ezzel hívja fel a nehéz sorsú egykori sportolókra a figyelmet. Neki ráadásul számítana is a Nemzet Sportolója cím mellé járó magasabb, havi félmilliós elismerés.

Atléta nincs a Nemzet Sportolói között, pedig lenne helyük. Ott van példáulNémeth Miklós, aki világcsúccsal nyert a montreali olimpián gerelyhajításban. Edzőként is volt olimpiai bajnoka, mégha nem is magyar (a brit Tessa Sanderson és a cseh Jan Zelezny), feltalált egy új gerelytípust is.

Balczó már a Nemzet Sportolója, de még egy öttusázó akár még elfér a tucat között. Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok (egyszer egyéniben, egyszer csapatban), négyszeres világbajnok. Olimpiáról van még egy bronza, világbajnokságról hat érme. Szövetségi kapitányként is sikeres volt, két olimpiai és hét világbajnoki arany fűződik a nevéhez vezetőként. Schmittnél rosszabbul helyezkedett a politikában, pedig ígéretesen indult, SZDSZ-es színekben egyéni parlamenti mandátumot is nyert 1990-ben, de nem lett belőle sem házelnök, sem államfő.

(Van ám olyan lista is, ahol 15 nevet is összegyűjtöttek, itt olvasható.)

Forrás: 444.hu

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

444.hu