Scroll To Top

Szeged, ahol ma a sikkasztást, a haverhízlalást
és hűtlen kezelést, a hagyománypusztítást „fejlesztés”-ként emlegetik...

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

A Lajka, az űrkutya az Armel-operaversenyen

Színház 2013. okt. 14.

Russell Hepplewhite elsősorban gyermekek számára írta a Lajka, az űrkutya című művét, amelynek bemutatójával befejeződik hétfőn az Armel -operafesztivál versenyprogramja a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az 1957-ben, a Szputnyik-2 fellövését megelőző hónapokban játszódó történetet az English Touring Opera társulata adja elő. A darabot Tim Yealland rendezte, a Szegedi Szimfonikus Zenekart pedig maga a komponista, Russell Hepplewhite vezényli. Az előadásban fontos szerepet kapnak szegedi kisiskolások: a Tisza Parti Általános Iskola diákjai alkotják az opera gyerekkórusát, Tóth Andrea karnagy vezetésével.
Az opera kifejezetten 7-11 éves korú gyermek számára íródott, és nemrég fejeződött be nagy-britanniai turnéja, ahol általános iskolákban mutatták be a darabot. A mű azonban nem meseopera, hiszen az első űrben járt állat, az orosz Lajka kutya valóságos történetén alapul. A fellövés sikerült, a kutya feljutott az űrbe, a Szputnyik-2 azonban Lajka visszaszállítására nem volt alkalmas, és így a négylábú űrhajós elpusztult az utazás közben.


Az operában két versenyszereplő mutatkozik be. Valentina alakját Sarah Laulan francia mezzoszoprán formálja, Koroljevet, a vezető kutatót Nicolas Rigas játssza. A francia basszbaritonnal már 2011-ben is találkozhatott a szegedi közönség: Michael Dellaira A titkosügynök című operájában Verloc versenyszerepét alakította.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor