Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

Szegedi szabadtéri – A Fidesz szerint gazdasági okok indokolták az ügyvezető leváltását

Szögedi hírek 2012. dec. 14.

A Szegedi Szabadtéri Játékok gazdasági mélyrepülése indokolta az ügyvezető, Bátyai Edina leváltását – áll a szegedi közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának csütörtöki közleményében.

Azt írták, hogy a közgyűlés tisztán gazdasági döntést hozott, mert a Szegedi Szabadtéri Játékok elmúlt években tapasztalt gazdasági mélyrepülését a tulajdonosnak meg kellett akadályoznia.
Egy a város életében ilyen fontos szerepet betöltő intézményt a helyén kell, hogy kezeljen a tulajdonosa, nem megengedhető, hogy évről évre gazdasági krízis árnyékolja be működést, amit az idei 126 millió forintos veszteség is jellemez – áll a szövegben.
A közlemény szerint a fesztivál igazgatója a cég gazdasági mutatóiért felel, nem a művészetért. A szabadtérit nem az elmúlt nyolc évben találták fel, nem az előző vezetőség, és legkevésbé nem Botka László építette fel, hanem a megalapítás óta eltelt több mint 80 évben belefektetett érzék, tudás, törődés és művészet, amit a szabadtériért dolgozók kifejtettek – fogalmaznak.
Mint írták: Botka László akarata ellenére sem lehetséges, hogy az önkormányzat határozza meg a Szegedi Szabadtéri Játékok műsortervét vagy azt, hogy ki és mit rendezzen. Az ilyen szándékoktól a Fidesz-KDNP-frakció elhatárolódik.
A közleményben emlékeztettek rá, hogy Botka László pályáztatás nélkül nevezte ki a Bátyai Edinát. A Fidesz-KDNP-frakció javaslata szerint most nyílt pályázaton választják ki az igazgatót.
Bátyai Edina menesztéséről csütörtökön a Fidesz-KDNP-frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával zárt ülésen döntött a szegedi közgyűlés. A kulturális szakember menesztéséről december 1-jei ülésén egyszer már határozott a testület. A döntést azonban Botka László (MSZP) polgármester – élve az önkormányzati törvényben adott jogkörével – nem írta alá, ezért kellett ismét tárgyalni az ügyet a rendkívüli közgyűlésen.
A zárt ülésről az MSZP és Szabad Város Egyesület frakció tagjai, valamint az LMP képviselője kivonultak.
Botka László (MSZP) polgármester az ülést követően újságíróknak úgy fogalmazott: a közgyűlés fideszes és jobbikos többsége arcul csapta a szegedieket.
A politikus elmondta, bízott benne, hogy a jobboldali képviselők meghallják a szegediek és a magyar kulturális élet reprezentánsainak a döntést elutasító véleményét.
„Ez az ügy nem Bátyai Edináról, hanem elfogadhatatlan hatalomgyakorlásról, öncélú politizálásról szól” – tette hozzá.
Bátyai Edina egyben a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK) ügyvezetője is. Leváltása azután került napirendre, hogy egy REÖK-beli kiállításon bemutatott installáció sokakban felháborodást keltett.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor