Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Megemlékezéssorozat a doni katasztrófa évfordulóján

Évfordulók 2013. jan. 11.

Megemlékezéssorozattal készül a Honvédelmi Minisztérium (HM) a doni katasztrófa, vagyis az 1943. január 12-én vívott csata 70. évfordulója alkalmából a hétvégén – közölte a tárca pénteken az MTI-vel.
A közlemény szerint péntek reggeltől a fővárosi Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületére egy 200 méter hosszú és egy méter széles molinót feszítenek ki, amelyre az áldozatok névsorát nyomtatták. A 150 négyzetméteres felületen több mint 62 ezer név szerepel – írták.
A múzeumnál minden hozzátartozó, rokon, családtag vagy emlékező gyertyát gyújthat, leróhatja kegyeletét a hősök emléke előtt – fűzték hozzá.
Szombat délután Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédet mond, majd koszorúzást tartanak a múzeum udvarában elhelyezett emléktáblánál.
Az esemény egyben kezdete is a hajnali 3-ig tartó virrasztásnak, amely alatt hagyományőrző bemutató lesz, valamint korabeli felszerelések, harci eszközök tekinthetők meg egy kiállításon a Kapisztrán téren.
A HM, valamint a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) közös szervezésében megemlékezést tartanak szombaton Pákozdon, a Katonai Emlékparkban, (http://www.kempp.hu/)  ahol Benkő Tibor vezérkari főnök felavatja a Nemzeti Emlékhelyet megjelölő oszlopot (sztélét) és Magyarország nemzeti zászlaját. Beszédet mond Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára, L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Szakály Sándor hadtörténész. (Katonai Emlékpark Pákozd)
Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg ellentámadása a Don-kanyarban, amelynek során napok alatt szinte teljesen megsemmisült a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg.
A doni veszteségekről pontos adatok még ma sem állnak rendelkezésre. A 2. magyar hadsereg mintegy 93 500, más források szerint 120 ezer, illetve 148 ezer főt vesztett, az elesettek és a fogságba kerültek pontos számát megállapítani nem lehet. A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége, idegen földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember veszett el, mint a mohácsi csatában, magyar katonaság a keresztes háborúk óta nem harcolt ilyen messze hazájától.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor