Scroll To Top
2020. Jégbontó Hava (Február) 23.-a - Alfréd neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

Szeged szavazó többsége ma agymosott lumpenproletár,
akik toronyaljas városvesztőiket újraválasztják...

Szeged a halott Város

Doni megemlékezés a Megyeházánál pénteken

Pénteken 14 órakor tartja megemlékezését a Rákóczi téri emlékműnél a Csongrád Megyei Önkormányzat a Doni Vész 70. évfordulója alkalmából.

A világtörténelem hazánk számára egyik legszomorúbb eseménye zajlott le 70 évvel ezelőtt. A doni áttörés a második világháború egyik legtöbb magyar áldozatot követelő csatája volt, amelynek emlékére 2009 októberében avatták fel a szegedi Megyeháza előtt, a Rákóczi téren a szabad emlékezés szobrát, Kligl Sándor szobrászművész Háború című alkotását. Azóta immár hagyomány, hogy a megemlékezők minden év januárjában fejet hajtanak itt a doni hősök emléke előtt.

Csongrád Megye Önkormányzata az idei évben január 11-én, pénteken 14 órától tartja megemlékező rendezvényét a Megyeháza előtti téren, ahol Orbán Imre történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés képviselője mond beszédet, és Kovács Dániel, a Dugonics András Piarista Gimnázium diákja segítségével egy alkalomhoz illő verssel adóznak a doni hősök emlékének.

Az eseményt a hagyományokhoz illően ebben az évben is koszorúzás zárja.

A rendezvényre szeretettel várnak minden magyart.

 

Gyökjegyzet
Gyakran hangzik ma magyartalanul a Doni Vész helyett “doni katasztrófa”, aminek ugyan semmi értelme. Ahogyan a “Mohácsi Vész”,  is vész és nem “katasztrófa”, úgy természetesen “Doni Vész” az illő magyar kifejezés a második világháború gyászos magyar hadi eseményére.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

admin