Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Havazás: vége a készültségnek

Hírek 2012. febr. 03.

Nincs már szükség a huszonnégy órás ügyeleti készenlétre az időjárás miatt – tájékoztatott a védelmi bizottság. A legfrissebb előrejelzés szerint havazás már csak a délnyugati országrészben várható és kissé enyhülni fog a hideg is: mínusz 15 fok alatti hőmérsékletre már csak szombaton és kedden, főként a keleti, északkeleti tájakon lehet számítani, tehát Csongrád megyében véget érni látszik az extrém időjárás.

A havazás első éjszakája Szegeden

A védelmi bizottság közleménye szerint a havazás kezdete, péntek óta a rendőrök ötven esetben alkalmaztak biztonsági intézkedést, a katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletesei pedig 152-szer avatkoztak be eredményesen veszélyhelyzet elhárításába. Csongrád megyében jelenleg is 84 fő tartózkodik kijelölt melegedőhelyen és folyamatosan végzik a közutakon a hóeltakarítást, csúszásmentesítést.

A katasztrófavédelmi igazgatóságon berendezett Veszélyhelyzeti Ügyeleti Központban és a rendőrségen péntektől folyamatosan kapták a segélykérő hívásokat a szakemberek. A hivatásos tűzoltóságok február 3-a óta 152 esetben végeztek olyan műszaki mentést, mely a téli időjárással kapcsolatba hozható. A központhoz ezen felül közel ötven bejelentés érkezett, elsősorban a külterületi tanyás ingatlanok lakóitól. Legtöbbször a tüzelő, illetve az élelmiszer hiányára panaszkodtak, de előfordult, hogy a házból való kijutást kellett megoldani, egyszer pedig vajúdó nő kórházba szállításában segítettek a tűzoltók. A településeken működő tanyagondnoki hálózat, valamint terepjáróval rendelkező civil szervezet segítségével minden esetben sikerült a bajt megnyugtatóan rendezni.

Csongrád megyében járhatatlan út, illetve külvilágtól elzárt település nem volt annak ellenére, hogy a Meteorológiai Szolgálat Szegedi Állomása adatai alapján megyénkben átlagosan 32 cm jelenleg is az átlagos hó vastagság. Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád Megyei Igazgatósága a közutak tisztítását, sózását naponta átlagosan húsz munkagéppel, folyamatosan végezte. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. húsz géppel dolgozott a szegedi utak jég- és hómentesítésén. A megye más településein is takarították az utakat.

Az önkormányzatok hét településen rendeltek el védekezési készültséget (Baks, Kistelek, Ópusztaszer, Pusztaszer, Balástya, Csengele, Makó). Az általuk elrendelt védekezésbe nagyságrendileg nyolcszáz főt és 260 különböző munkagépet vetettek be. Ez volt a nappali létszám, éjszakánként ennek nagyjából fele dolgozott. A közműszolgáltatásokban fennakadás sehol nem volt.

A rendőrök péntek óta több mint ötven esetben alkalmaztak biztonsági intézkedést Csongrád megyében olyan személy

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Az AMS speciális mentőcsoportja segített Szegeden a hajléktalanok ellátásában

érdekében, akinek élete közvetlen veszélyben volt. Mellettük további több száznak nyújtottak segítséget a társszervek bevonásával. Ebbe a munkába a hétvégén a Honvéd Kórház munkatársai is bekapcsolódtak (egyben az AMS Speciális Mentők önkéntesei), akik a rendőrökkel közösen ellenőrizték a fedél nélkül élőket. Vasárnap éjszaka két ember életét mentették meg.

A folyamatos járőrszolgálatot a rendőrség a szükséges ideig fenntartja. Amíg az időjárás, a nagy hideg megkívánja a fokozott figyelmet, a rendőrkapitányságok, határrendészeti kirendeltségek a polgárőrséggel együttműködve visszatérően, naponta többször is felkeresik a közterületi szálláshelyeket, és meleg teával kínálják a hajléktalanokat. Az egyenruhások életveszély esetén azonnal értesítik a mentőszolgálatot. Más esetben felvilágosítást adnak, vagy ideiglenes szállásra szállítják az érintetteket.

A tanyákon, külterületeken több száz embert kerestek fel a rendőrök és a polgárőrök. Ellenőrizték, hogy rendelkeznek-e elegendő élelmiszerrel, ivóvízzel, illetve tüzelővel. Szükség esetén jelzéssel éltek az önkormányzatok felé, de olyan is előfordult, hogy a közvetlen életveszély elhárítása érdekében az érintett elhelyezéséről kellett gondoskodni. A rendőrök a veszélyeztetett, de otthonukat el nem hagyó személyeket továbbra is látogatják.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság központi ügyelete a hideg időjárással összefüggésben egyébként napi tizenöt-húsz segélyhívást fogad. Ezek egy része azonnali intézkedést igénylő eset, ahol főként közterületen lévő, magatehetetlen emberekről érkezik bejelentés. Folyamatosan együttműködnek a társszervekkel, így a hatáskörükbe tartozó bejelentéseket részükre soron kívül továbbítják.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor