Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
A bűnpártoló politikusoknak börtönben vagy bitón a helyük !

Mindenki gyalogosnak születik: Közlekedésbiztonsági kampány indult az országban

Hírek, Zöld hírek 2012. febr. 20.

„Mindenki gyalogosnak születik„ címen országos közlekedésbiztonsági kampány indult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kezdeményezésére – ezt az akcióban résztvevő szervezetek képviselői jelentették be közös budapesti sajtótájékoztatójukon hétfőn. A kezdeményezés Veszprémben indult még tavaly; abban a kampányban a gépkocsivezetők nyilatkozatban vállalták, hogy a korábbiaknál jobban odafigyelnek a gyalogátkelőhelyek biztonságára. A KIM a kezdeményezés sikere miatt döntött arról, hogy országosan is meghirdetik az akciót, amelynek üzenete az autóvezetők, a gyalogosok és a kerékpárosok közötti partnerség. A közlekedés résztvevői a kezdeményezés honlapján egy térképen bejelölhetik az általuk veszélyesnek tartott útszakaszokat, kereszteződéseket, zebrákat. A kezdeményezés az egész országra vonatkozik, tehát a szegediek is bátran használhatják a térképet. A problémás szakaszokat gyalogosok, kerékpárosok, és autósok is megjelölhetik.

A honlap tájékoztatása szerint a térképen bejelölt helyek egy adatbázisba kerülnek, amelyet a későbbiekben alapjául szolgálnak a tervezett útépítéseknek és felújításoknak. Senki ne számítson tehát arra, hogy az általa bejelölt problémás útszakaszt egy hét alatt átalakítják, de az ígéret szerint a későbbiekben a tervezők figyelembe veszik majd a térképen megjelölt problémákat.

A sajtótájékoztatón Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: míg 2001-ben 355 halálos kerékpárbaleset történt, addig 2010-re ez a szám 192-re csökkent. A kedvező tendencia oka a szóvivő szerint részben az objektív felelősség elv bevezetése. Beszélt arról is, hogy a gyalogos balesetek 23 százaléka történik a gyalogátkelőn. Hangsúlyozta: társadalmi összefogásra van szükség, amelyben a megosztott felelősség nemcsak a hatóságot jelenti, hanem mindenkit, aki a közlekedésbiztonság javításában szerepet vállalhat.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke arról beszélt, a jó közlekedés legfőbb akadálya az, hogy híján vagyunk a partneri hozzáállásnak az utcán. Szerinte nem kizárólag autós-kerékpáros ellentétek vannak, hanem tele vagyunk ellentétekkel az utakon. Fontosnak nevezett minden olyan eszközt, amely összehozza a közlekedőket, és segít abban, hogy egyszer jobb legyen a közlekedés. Kitért azonban arra is, hogy a partneri hozzáállás még önmagában nem elég, ahhoz infrastruktúra is szükséges.

A kampányt egy játék is kíséri márciustól, amelyben a „Mindenki gyalogos” matricát kiragasztók a facebook.com/mindenkigyalogos oldalon közzétehetik, hova ragasztották a matricát és a legtöbb tetszik visszajelzést kapott kép nyer.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a kampány 54 millió forintba kerül.

A „Mindenki gyalogosnak születik” kampányban az ORFK, a BKK és a Magyar Kerékpárosklub mellett részt vesz az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Critical Moms, a Vakok Állami Intézete, a Vakok Iskolája, valamint a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete.

(MTI – Gidró)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor