Scroll To Top
2020. Nap hava (Június) 03.-a - Klotild, Cecília, Károly neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

Szeged szavazó többsége ma agymosott lumpenproletár,
akik toronyaljas városvesztőiket újraválasztják...

Szeged a halott Város

Kerékpárút-hállózat épül a Körösök Völgyében

Több mint száz kilométer hosszú kerékpárút építési program megvalósítása kezdődik tavasszal a Körösök által határolt természetes földrajzi térségben, a Körösök Völgyében Csonka-Magyarországon és a keleti elcsatolt részeken (Romániában.)

Tavasszal egy 27,7 kilométer hosszú kerékpárút építése kezdődik másfélmilliárd forintból EU-támogatás segítségével, ami Békéscsaba belvárosából indul és Nagyszalonta belvárosáig tart – mondta a nyertes pályázó, Körösök Völgye Natúrpark Közhasznú Egyesület munkaszervezetének vezetője, Kovács Krisztián.
A szervezet február 22-én írja alá a szerződést a kivitelezővel, a programban részt vevő három békés megyei településsel, Békéscsabával, Dobozzal és Sarkaddal, román oldalon Nagyszalontával. A turisztikai célú beruházás több mint 1,4 milliárd forint EU támogatásban részesül a magyar-oláj (román) programokra elkülönített brüsszeli keretből, az önerő öt százalék. – A fejlesztés célja Körösök-völgye természetes földrajzi térség aktív- és öko-turisztikai kínálatának összekapcsolása a térség hévvizes (termál) turizmusával, önálló arculat kialakítása a Tisza-tóhoz hasonlóan – mondta Kovács Krisztián.

A kerékpárút építése tavasszal kezdődik, Békéscsabáról indul, Doboz községet érintve halad át Sarkadon, a gúnyhatárt Méhkeréknél lépi át és onnan vezet Nagyszalontára. A kivitelezési munkálatok 2012. októberben fejeződnek be. Az egyesület benyújtotta a kerékpárút második üteme építéséről szóló pályázatát, a dokumentum a döntéshozók jóváhagyására vár. A második ütem keretében új útszakaszok épülnek a csonkamagyar oldalon, majd a gúnyhatáron túl Nagyszalontától folytatódik az építés Madarász településig, a kerékpárút hossza összesen 14,67 kilométer lesz, a beruházás tervezett költsége meghaladja a hétszáz millió forintot.

Egy új, 72 kilométer hosszú kerékpárút építése is szerepel az egyesület tervei között, elkezdődött az útvonal műszaki tervezése, száz millió forint EU-támogatásból. A tervben (projektben) öt Békés megyei és három elcsatolt (romániai  megszállás alatt álló) település vesz részt. A kerékpárút Köröstarcsánál a Kettős Körös töltésétől indul, a nyomvonal Mezőberény, Békés, Doboz és Békéscsaba töltésein keresztül halad és Gyulát elhagyva tér át az út a Fekete Körös töltésére, hajdani és leendő Arad vármegyénk északi vidékére: Nagyzerind, Miske és Simonyifalva irányában.

Arad vármegye terképeKattintson a terképre (majd a jobb fölső sarkára) a nagyításhoz!

(MTI nyomán, Dr.Sz.L.)

A “hálló” természetössen két “l” mindön tisztös szögedi ajkán. Régönte így mondták ezt országszerte. Az akadémia “helyesírási” baklövései bennünket – ha szomorítanak is, de – különösebben nem érintenek, így mi ma is magyarul mondjuk és írjuk, tisztösséggel: két “l” -lel. Mög is értjük így a hállón háló halászt, mög nem is keverjük így a hállóingöt a hálóinggel… (Dr. Sz. L.)

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Modern mese
Modern mese
2020 máj. 16.
Azon gondolkodom, hogy…
Azon gondolkodom, hogy…
2020 ápr. 14.

Ének Arany Jánosról

2020 ápr. 13.
Ének Arany Jánosról
Locsolóvers 2020
2020 ápr. 13.