Scroll To Top

Szúnyogirtásnak hazudott tömeges pillangó-pusztításkor, szitakötő-mészárláskor, katica-gyilkoláskor és a következményes békairtáskor meg fecskétlenítéskor hol vannak az állatvédők ???

A sebesült Görgei Szegeden! – Ön lovagolt már frissen műtött koponyával?

A sebesült Görgei Szegeden! A koponyasérülés, a korabeli műszerek és a műtét körülményei válnak csaknem kézzel foghatóvá a szegediek számára is a Móra Ferenc Múzeumban, ahol megtekinthető a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítása.

Súlyos koponyasérüléssel harcolta végig a szabadságharc utolsó napjait Görgei Artúr: egy gránát szilánkjai szakították fel koponyacsontját a Komáromi Csatában. A súlyos sérülés körülményeit dolgozza fel a Móra-múzeum új időszaki kiállítása, melyen koponyafúrókat és Görgei halotti maszkját is bemutatják. A sebesült Görgei című tárlat megnyitója február 29-én, szerdán 16 óra 30 perckor lesz, melyre szeretettel várják az érdeklődőket.

1849. július 2-án Haynau csapatai megtámadták a komáromi sánctábort. Ebben a csatában szenvedett komoly fejsérülést Görgei tábornok. Egy felette felrobbanó gránát szilánkjai 12-15 cm hosszan szakították fel koponyacsontját. A sebesülést a Komáromi Erődben megműtötték, a 9. napon pedig Görgei 25 ezer honvéd élén hagyta el Komáromot.

A szabadságharc idején a mai steril műtétvezetés még nem létezett, a fejsérüléseket több évezredes hagyományok szerint gyógyították. A koponyalékelést ma már igen otrombának tűnő koponyafúró készletek segítségével végezték. A hadi körülmények között Görgei sebe elfertőződött, így újra fel kellett nyitni, azonban a tábornok a sérülés ellenére is ellátta hadvezéri feladatait.

A sebesült Görgei című kiállítás orvostörténeti és történettudományi szempontból dolgozza fel a sérülés körülményeit. Bemutatja Kossuth és Görgei levelezését, illetve koponyasebészettel foglalkozó korabeli szövegeket és orvosi eszközöket is: az érdeklődők láthatnak koponyafúrókat, szúrcsapot és hadorvosi sebészkészletet is. Emellett láthatóak a tábornok fegyverei és személyes tárgyai, fotói és halotti maszkja. A tárlat az elmúlt 150 év tankönyvei segítségével követi nyomon, hogyan változott Görgei alakja és megítélése az oktatásban.

A kiállítás a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítása, melynek megnyitójára tisztelettel várják az érdeklődőket február 29-én, szerdán délután fél 5-kor.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Esti fények
Esti fények
2024 máj. 25.

Újszegedi Nagy Árvíz

2024 máj. 25.
Újszegedi Nagy Árvíz
Kátyúváros
Kátyúváros
2024 máj. 23.
Juhász Gyula – Május
Juhász Gyula – Május
2024 máj. 21.
A TÁPAI KRISZTUS
A TÁPAI KRISZTUS
2024 máj. 20.

Berzsenyi szülinapján

2024 máj. 7.
Berzsenyi szülinapján
Gyalu – Szent Sebestyén
Gyalu – Szent Sebestyén
2024 márc. 27.

Ady szavaival élünk és túlélünk:

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)