Scroll To Top
2020. Áldás hava (Július) 09.-e - Hajnalka, Veronika neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás!
Az illegális bevándorlás támogatása bűnrészesség!
Érdemes volna a bűnpártoló Európának végre a jog talajára lépni!

Szeged a halott Város

Egykori szegedi utcaképek a Móra Ferenc Múzeum köztéren kiállított fotóin

kiállítások, Szögedi hírek 2013. Már. 05.

Szeged, 2013. március 5., kedd (MTI) – Egykori szegedi utcaképek elevenednek meg azokon a Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményéből válogatott képeken, melyeket a Tisza-parti város terein, utcáin állítottak ki a közgyűjtemény munkatársai.

Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense a rendhagyó tárlatot bemutató keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kezdeményezés célja közelebb hozni az utca emberét a múzeumhoz.
A Kárász utca több pontján és a Széchenyi téren elhelyezett nagyméretű fotókon a közterületek több évtizeddel ezelőtti arcát ismerhetik meg a járókelők.
A városháza előtt látható kép 1879-ben készült, a nagyárvíz idején, a víz borította Széchenyi téren csónakok és egy tutaj. A Klauzál téren bemutatott, az 1970-es években született fotográfián a szocialista autóipar remekei parkolnak az utcán, a háttérben a földszinten egykor Csemege-üzletnek helyet adó eklektikus palotával. A Kárász utcán látható fotó valamikor az 1960-as években készülhetett, a felvétel különlegességét egy az autók mellett sétáló, a Kádár-kori miliőből kirívó keménykalapos, sétapálcás idősödő úr adja.
Az archív képeket úgy helyezték el, hogy a járókelők készítőjükkel azonos szemszögből láthassák az egykori és mai utcaképet, s így tanulmányozhassák, mennyit változott az évek alatt a tér vagy az épület.
A rendhagyó utcai tárlat – amennyiben elnyeri a szegediek és a városba látogatók tetszését – újabb darabokkal bővülhet.
A muzeológus elmondta, hogy a közgyűjtemény elkezdte százezer darabos fotótárának digitalizálását. E munka eredménye a múzeumban látható Tornyos Szeged híres város című tárlat is, amely a város elmúlt 140 évének történetéből szemezget. A kiállítás bemutatja Szeged közel- és régmúltjának mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait. A látogatók nemcsak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken.
A fotók mellett a dóm felszentelési ünnepségéről és az 5000. népiskola átadásáról készült archív videóanyagot is bemutatják, valamint a látogatók egy 19. századi fotóműteremben fényképezkedhetnek.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Áldott e Föld

2020 jún. 4.
Áldott e Föld
Modern mese
Modern mese
2020 máj. 16.