Scroll To Top

Tögye csak mindönki, amit tönnie köll,
És mindön úgy lössz, ahogy lönnie köll !

„Szegednek népe, nemzetem büszkesége” kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban

Kiállítások, Szögedi hírek 2013. márc. 11.
A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című kiállítást március 12-én, kedden 16 órától láthatja a közönség a Móra Ferenc Múzeumban.

Egy a szőregi csatában zsákmányolt osztrák katonai dobot is bemutatnak a múzeum új 48-as kiállításán. Noha a magyar erők súlyos vereséget szenvedtek, zsákmányt mégis szereztek Szőregnél 1849-ben: a csata során elorozták a császári erők dobját, melyet a  tárlaton tekinthetnek meg az érdeklődők.

Új időszaki kiállítással tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra-múzeum: a „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című tárlaton látható az az osztrák katonai dob, melyet a szőregi csata zűrzavarában zsákmányoltak a magyar csapatok.

Az 1849. augusztus 5-én zajlott szőregi ütközetben a Dembinski által irányított erők súlyos vereséget szenvedtek a Haynau vezette császári hadakkal szemben: 500 halott és sebesült, valamint 400 fogoly volt a csata mérlege.

A Móra-múzeum kiállításán idén is nagy szerephez jutnak a gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek: ismét honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, haditérképek előtt készülhetnek az újabb ütközetre, majd a tábori szekéren fekvő sebesültek mentésében segédkezhetnek. A szekéren kívül egy élethű tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek, majd szalmazsákon fekve pihenhetik ki a csata fáradalmait.

A tárlaton a Móra-múzeum 48-as gyűjteményének értékes darabjait, különböző puskákat és pisztolyokat, karabélyokat, valamint eredeti egyenruhákat is bemutatnak.

A nemzeti ünnepen, március 15-én a Móra Ferenc Múzeum ingyen látogatható, az emeleti kupolacsarnokban pedig kézműveskedéssel várják a gyermekeket.

A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című kiállítást március 12-én, kedden 16 órakor nyitják meg. Az eseményen hagyományőrzők is részt vesznek, akik a megnyitó után díszsortűzzel tisztelegnek 1848 emléke előtt.

 

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Esti fények
Esti fények
2024 máj. 25.
Újszegedi Nagy Árvíz
2024 máj. 25.
Kátyúváros
Kátyúváros
2024 máj. 23.
Juhász Gyula – Május
Juhász Gyula – Május
2024 máj. 21.
A TÁPAI KRISZTUS
A TÁPAI KRISZTUS
2024 máj. 20.
Berzsenyi szülinapján
Berzsenyi szülinapján
2024 máj. 7.

Gyalu – Szent Sebestyén

2024 márc. 27.
Gyalu – Szent Sebestyén

Kalendárium

Ady szavaival élünk és túlélünk:

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)