Scroll To Top
2020. Nap hava (Június) 04.-e - Bulcsú, Kerény neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

„Az a nemzet, amelyik emlékeit veszni hagyja, az a saját síremlékét készíti és vesztesége az emberiségnek.” Ipolyi Arnold

Szeged a halott Város

Zoológiai szenzáció: tompaorrú krokodilok keltek a Vadasparkban!

Örömhírek, Szögedi hírek 2013. Júl. 30.

2013.07.30.

A Vadaspark idei évének egyik legnagyobb szakmai sikerét 9 tompaorrú krokodil világra jötte jelenti. Hiszen egy ritka és veszélyeztetett hüllőről van szó, amelynek szaporítása fontos célja az állatkertek európai közösségének. A sikerünk értékét mutatja, hogy az állatkertek nemzetközi adatbázisának (ISIS) adatai szerint az elmúlt egy évben csak Szegeden sikerült szaporítani a fajt a világon. A 9-ből 4 kiskrokodilt immár a látogatók is láthatnak a Terráriumházban kialakított helyükön.

Kicsi,de krokodil! (Fotó: Endrédi Lajos)

A Szegedi Vadaspark 2008 óta vesz részt a tompaorrú krokodilok európai törzskönyvi programjában, akkor még 4 nagyon fiatal és kicsi páncélos hüllő érkezett Lipcséből. Azóta a krokodilok megnőttek, cserélődtek, úgy, hogy végül Barbi, a lipcsei származású nőstény mellé a Győri Állatkertből érkezett egy hím, név szerint Bobo. Együtt létük gyümölcsöző voltát mutatja, hogy Barbi egy nagy költődombot kezdett el építeni a kifutójában, majd március 26-án ebbe le is rakta a tojásait. Mind a 17 tojást kivettük a dombból, Barbi heves tiltakozása ellenére, de a tojások élve maradása érdekében szükséges volt beavatkoznunk. Hiszen a krokodil tojásai speciális körülmények között, meghatározott magas páratartalom és állandóan magas hőmérséklet mellett kelnek ki, ami élőhelyükön többnyire adott, nálunk nem. A keltetőt tehát 30 Celsius-fokra és 85-90%-os páratartalomra állítottuk, a lefertőtlenített tojásokat pedig belehelyeztük. Majd vártunk.

Körülbelül 100 nap ekkora hőfokon a tojások kelési ideje, így június végére már nagyon figyeltük a jeleit annak, hogy kelnek-e a kis krokodilok. Június 25-én hallottuk meg az első kvartyogást, majd egyre hangosabb lett a keltető. A természetben ekkor az anyakrokodil segít kikelni a kicsinyeinek, megbontva a tojást, most mi magunk végeztük ezt a feladatot. 3 nap alatt 9 tojásból keltek ki életerős krokodilfiókák. Őket egy nap után vettük ki a keltetőből, és helyeztük a számukra kialakított sekély, meleg vízű akváriumba. Enni csak egy hét után kezdtek el, jelenleg a Vadaspark rétjein fogott szöcskével etetjük őket.

Miután először kelt krokodil a Szegedi Vadasparkban, külső szakértők tanácsait is kértük. Nagy segítségünkre volt Pécsi Tibor, a balatonszárszói Krokodil Zoo tulajdonosa, akit szinte bármikor felhívhattunk, hogy ossza meg velünk tapasztalatait, amit ezúton is megköszönünk neki.

A tompaorrú krokodil az egyik legkisebb növésű krokodilféle, de ennek ellenére tekintélyt parancsolóan erőteljes testfelépítésű hüllő. Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein él, elsősorban halakkal táplálkozik. A legtöbb krokodilt a bőréért irtják (jobb esetben tenyésztik), a tompaorrú krokodil e célra nem hasznosítható. Azonban a húsát szívesen fogyasztják, és emiatt vadásszák is – veszélyeztetettségének ez az egyik fő oka. A világ állatkertjeiben közel 200 egyede él, a magántartóknál lévő egyek számát nem tudjuk.

A kis krokodilok egyelőre a Szegedi Vadasparkban fognak cseperedni, bízunk benne, mind a kilencen. A különböző méretű fiókákat külön kell tartani a köztük fellépő versengés miatt, ezért ketté osztottuk őket. Az egyik, négy egyedből álló csapatot a látogatóink is láthatják a számukra kialakított bemutatóban, a Terráriumházban, míg a másik öt a háttérben marad. Felnőve biztos más állatkertbe fognak kerülni, a törzskönyvi program ajánlása szerint.

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Modern mese
Modern mese
2020 máj. 16.
Azon gondolkodom, hogy…
Azon gondolkodom, hogy…
2020 ápr. 14.

Ének Arany Jánosról

2020 ápr. 13.
Ének Arany Jánosról
Locsolóvers 2020
2020 ápr. 13.

Kalendárium