Scroll To Top

Az illegális bevándorlás - vagyis bűnözés - támogatása bűnpártolás !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának
végre a jog talajára lépni!

Védett orchidea nyílott a Vadasparkban

Zöld hírek 2013. máj. 17.

A Szegedi Vadaspark nemcsak területének nagysága miatt szerencsés adottságú, hanem azért is, mert az elegyes erdőben számos vadon élő állatfaj lel otthonra. Így aztán séta közben a kifutókban lévő állatok mellett hallhatjuk erdei énekesmadaraink tavaszi trilláit, egerészölyvek vijjogását, de megpillanthatjuk a más madarak hangját is kitűnően utánzó szajkókat, és felfedezhetjük számos kisemlős és ízeltlábú nyomait is.

A fák, bokrok alatt lévő talaj azonban különleges növények számára is kedvező feltételeket nyújt. Néhány évvel ezelőtt karcsú, fehér virágokkal pompázó lágyszárú növényeket pillantottunk meg a park egyes területein: a hazai orchideafélék egyik fajának egyedeit, a fehér madársisakokat.  Ma már egyre többen tudják, hogy Magyarországon is élnek orchideák, vagy más néven kosborfélék. A hatalmas, lenyűgöző virágú, gyakran fán élő trópusi fajokkal szemben, ezek nem olyan feltűnő virágúak és valamennyien talajlakók. Bár akadnak kivételek is, hiszen a papucskosbor, melyet boldogassszony papucsának is neveznek, vagy a sömörös és a vitézkosbor, de a mocsárréteken nagy tömegben virító mocsári kosborok sem nyújtanak kevésbé pazar látványt, trópusi rokonaiknál.

Ahogyan a mondás tartja, „a külső nem minden” a növények esetében is igaz. Apró virágú orchideaféléink, a bangók különleges csellel csalogatják magukhoz a rovarokat a megporzás reményében. Virágaik egyes rovarfajok nőstény egyedeit imitálják, így csalogatva oda a hímeket, amelyek a virágokra szállva, bár csalódnak, de ez a növénynek már nem fontos, hiszen virágai a hozott pollenek által megtermékenyülnek, a saját virágport pedig továbbviszi a rovar másik növényhez.

A Vadasparkban „felfedezett” fehér madársisak nem a legritkább orchideafajaink közé tartozik, de védett, mint ahogyan az összes többi is. Ráadásul előfordul, hogy bizonyos években vagy akár több éven keresztül nem jelenik meg, így azután külön örömteli az olyan év, mint az idei is.

(forrás: Vadaspark)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Esti fények
Esti fények
2024 máj. 25.
Újszegedi Nagy Árvíz
2024 máj. 25.
Kátyúváros
Kátyúváros
2024 máj. 23.
Juhász Gyula – Május
Juhász Gyula – Május
2024 máj. 21.
A TÁPAI KRISZTUS
A TÁPAI KRISZTUS
2024 máj. 20.
Berzsenyi szülinapján
Berzsenyi szülinapján
2024 máj. 7.

Gyalu – Szent Sebestyén

2024 márc. 27.
Gyalu – Szent Sebestyén

Kalendárium

Ady szavaival élünk és túlélünk:

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Ady Endre 1908-ban, 31 évesen (Székely Aladár felvételén)