Scroll To Top

A magyarság elnyomatásának legfőbb oka a gyáva magyar ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Átadták a Szegedi Vadaspark új pingvinbemutatóját

Hírek, Örömhírek 2012. márc. 24.

Az üvegfalú medencében akár a pápaszemes pingvinek (Spheniscus demersus) vízalatti mozgását is megfigyelhetik a látogatók a Szegedi Vadaspark új állatbemutatójában, amelyet szombaton adtak át.

 A pápaszemes pingvinek németországi állatkertekből érkezett Szegedre, ahol gyorsan megszokták új otthonukat, a tágas, üvegfalú medencével ellátott kifutót.
Veprik Róbert igazgató elmondta, hogy az egyik legkisebb pingvinfaj – testhossza 40-60 centiméter, tömege 2-4 kilogramm – nem sarkvidéki környezetben, hanem Dél-Afrika partvidékén él. Mindez lehetővé teszi, hogy a Szegedi Vadasparkban is tartható legyen anélkül, hogy rendkívül költséges hűtést kelljen alkalmazni. Egyetlen különleges igénye a pingvineknek az eleségül kapott hering.
A pápaszemes pingvinek magyar nevüket a szemük fölött megfigyelhető csupasz, rózsaszínű bőrfelületről kapták, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet. A hőmérséklet emelkedésével több vér jut a bőrbe – a színe is élénkebbé válik ilyenkor -, amely aztán könnyebben lehűlhet.
Az elmúlt száz évben a pápaszemes pingvinek állománya tizedére csökkent. Ennek oka, hogy az emberek tömegével gyűjtötték be ízletes tojásaikat, illetve a telepeken képződő guanó megszerzése érdekében zaklatták a madarakat.
A pingvincsapat Szegedre is a Nemzetközi Fajmegmentési Program (EEP) keretében került.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje